Parama dėkojame




Ukrainos vyskupas: iš kur tikėtis pagalbos, jei nei iš Dievo?

pagalbosPer Kalėdų ir Naujųjų Metų šventes Rusija surengė labai intensyvias oro atakas prieš Ukrainos miestus. Pastarosiomis dienomis, o ypač per gruodžio 29 d. masinius apšaudymus, nukentėjo šimtai civilių objektų, žuvo penkios dešimtys žmonių. Daugiausia civilių gyventojų aukų buvo Kyjive.

„Šiomis dienomis gesiname gaisrus, gydome sužeistuosius, laidojame žuvusiuosius, šluostome ašaras, tačiau taip pat raginame visą pasaulį, tarptautinę bendruomenę pasmerkti šį precedento neturintį Rusijos agresoriaus nusikaltimą žmoniškumui“, – sakė Ukrainos graikų apeigų katalikų didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas Naujųjų Metų dieną paskelbtoje savo kassavaitinėje žinioje. Jis prašė Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios tikinčiųjų ir visų ukrainiečių melstis už Ukrainos gynėjus. „Įžengę į naujuosius metus turime žvelgti į Ukrainos karių, pasirengusių atiduoti gyvybę už savo šalį, veidus“, – sakė arkivyskupas ir linkėjo, kad prasidedantys metai atneštų laimingą kovų pabaigą ir taiką.

Lotynų apeigų katalikų Kyjivo ir Žytomyro augziliaras vyskupas Oleksandras Jazloveckis Vatikano radijui duotame interviu kalbėdamas apie pastarųjų dienų apšaudymų pasekmes atkreipė dėmesį, kad, Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, Rusija šiems bombardavimams išleido 1,27 mlrd. dolerių. „Įsivaizduokite, kiek pinigų buvo išleista. Ir kam? Terorui, žmonių žudymui ir bauginimui“,  – sakė vyskupas ir atkreipė dėmesį, kad žūsta ne tik civiliai, bet ir kariai. Ukrainoje oficialiai pranešama tik apie civilių gyventojų aukas, tačiau žūsta ir kariškiai, žmonės, dirbantys karinėse įmonėse. Nuostolių yra visoje Ukrainoje. „Sunku net kalbėti“, – sakė vyskupas.

Pokalbyje su kolege iš Vatikano radijo laidų ukrainiečių kalba redakcijos vyskupas O. Jazloveckis pasidalijo jį patį ir daugelį kunigų slegiančiu skausmu. Dvasininkai stengiasi būti šalia kenčiančių žmonių, tarpininkauja teikiant humanitarinę pagalbą, stengiasi paguosti ir sustiprinti. Tačiau ne vienas prisipažįsta, kad ypač per Kalėdų šventes buvo sunku rasti tinkamą žodį, kuriuo galėtų kreiptis į tikinčiuosius. Praėjo beveik dveji karo metai. Apie ką kalbėti per Kalėdas? „Man asmeniškai yra didelė paguoda galvoti, kad Dievas nepamiršta savo tautos, nepamiršta žmonijos, – sakė vyskupas. – Kalbėjau būtent apie tai: Dievas mūsų nepamiršo, matydamas mūsų skausmą. Dievas jau suplanavo pergalės, taikos dieną, kuri ateis. Daug ukrainiečių meldžiasi, daug žmonių užsienyje meldžiasi už mus. Ši žinia, kad Dievas mūsų nepamiršo, yra svarbi. Laimei, daugelis krikščionių tai supranta ir nenusivilia, tiki ir toliau meldžiasi. Iš kur galime tikėtis pagalbos, jei ne iš Dievo?“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode