Parama dėkojame




Popiežius: prakartėlė teprimena Šventosios Žemės kančias

popiez„Kaip galima numatyti, šių metų Kalėdos Betliejuje ir visoje Jėzaus gimimo žemėje bus išgyvenamos su skausmu, po gedulo ženklu, be piligrimų ir be švenčių. Per ateinančias šventes nepalikime jų vienų, lydėkime malda ir konkrečiais darbais“, – paragino šeštadienį popiežius per susitikimą su „Gyvosios prakartėlės“ iniciatyvos dalyviais iš visos Italijos.

Pranciškus vylėsi, jog gyvosios prakartėlės procesija į Didžiąją Švč. M. Marijos baziliką Maria Maggiore Romoje šeštadienio, gruodžio 16–osios popietę, visiems primins, kad Betliejaus kančios yra atvira žaizda Artimųjų Rytų regionui ir visam pasauliui.  

„Per šias Kalėdas atminkime Betliejų; atminkime Betliejų“, – paragino Romos vyskupas.

Gyvosios prakartėlės inscenizavimas yra nuo seno daugelyje Italijos parapijų puoselėjama tradicija. Didžioji Švč. M. Marijos bazilika ir Prakartėlių žemės asociacija šiemet antrąjį kartą surengė Gyvąją prakartėlę Romoje su daugiau kaip pusantro tūkstančio dalyvių iš visos Italijos. Pasibaigus procesijai Maria Maggiore bazilikos aikštėje rengiama Jėzaus užgimimo Kalėdų Betliejuje inscenizacija ir iškilmingos šventosios Mišios, po kurių bus palaimintos žmonių atsineštos Kūdikėlio Jėzaus figūros šeimų prakartėlėms.

Popiežius padėkojo Popiežiškosios bazilikos arkikunigui kardinolui S. Rylko ir ypatingajam komisarui arkivysk. R. Makrickui už gražią Gyvosios Prakartėlės Romoje iniciatyvą, primindamas šios tradicijos ištakas.

Gyvosios prakartėlės sumanytojas šv. Pranciškus Asyžietis prieš 800 m., Greče, Riečio provincijoje, surengė pirmąją gyvąją prakartėlę norėdamas, kad gyva Jėzaus užgimimo scena sužadintų brolių pranciškonų ir vietos gyventojų žavesį Dievo įsikūnijimo slėpiniu. Gyvosios prakartėlės tikslas būtent ir yra sužadinti stebėtojų žavesį Dievu – Marijos pagimdytu ir į ėdžias paguldytu kūdikiu, pažymėjo popiežius.

Be to, Romos vyskupas Pranciškus priminė, kad Maria Maggiore bazilikoje saugojama Jėzaus lopšio relikvija, todėl Švč. M. Marijai dedikuotos popiežiškosios bazilikos ryšys su Betliejumi ir prakartėle yra labai ypatingas.

VATICAN MEDIA Divisione nuotr.: „Popiežiaus audiencija „Gyvosios prakartėlės Romoje“dalyviams 2023 m. gruodžio 16 d.“ 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode