Marcinkevičius




G. Grušas: sinodiškumas nėra pats sau tikslas, bet turi tarnauti misijai

misijaiTrečiadienį, spalio 18-ąją, Vyskupų sinodo darbo diena prasidėjo Mišiomis Šv. Petro bazilikoje prie sosto altoriaus, kurioms vadovavo Europos vyskupų konferencijų tarybos pirmininkas Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.

Šią dieną, spalio 18-ąją, liturginis kalendorius minėjo evangelistą šv. Luką. Homilijoje arkivyskupas G. Grušas sakė, kad evangelisto Luko gyvenimas ir darbai byloja apie jo sinodišką mąstyseną. Jis taip pat dažnai pabrėžia svarbų moterų vaidmenį Bažnyčios gyvenime ir skelbiant Gerąją Naujieną: jis kalba ne tik apie Švč. M. Mariją, bet ir samarietę prie šulinio, Mariją Magdalietę, taip pat kitas moteris, apaštalų laikais padėjusias augti Bažnyčiai. Lukas taip pat geriausiai atskleidžia dieviškojo gailestingumo begalybę, pasakodamas apie Dievą, kuris visada žengia pirmą žingsnį nusidėjėlio link, kaip liudija palyginimai apie sūnų palaidūną, gailestingumą, parodytą Naino našlei, švelnumą ir atleidimą Jėzui lankantis fariziejaus namuose, artimo meilę palyginime apie gerąjį samarietį. Mums paliktuose tekstuose, tiek Evangelijoje, tiek Apaštalų darbuose, Lukas aiškiai parodo, kad Šventoji Dvasia yra pagrindinė Bažnyčios gyvenimo ir augimo veikėja. Būtent tai pabrėžiama ir dabartiniame sinodo procese. Pasak arkivyskupo G. Grušo, jei Lukas šiandien rašytų apie sinodą, rastų daug temų, kurioms jis teikė pirmenybę ir kurios šiomis dienomis yra sinodo dėmesio centre.

Toliau homilijoje arkivyskupas komentavo šios dienos Evangeliją, kalbančią apie pirmųjų mokinių siuntimą į misiją ir apie paties Jėzaus jiems duotus patarius. Pasak arkivyskupo, šiandien kalbėdami apie tai, kokių struktūrų ir institucijų reikia misionieriškai sinodinei Bažnyčiai, visų pirma reikia ištirti, ar jos iš tiesų padeda misijai nešti Gerąją Naujieną tiems, kuriems reikia išganymo. Sinodiškumas turi tarnauti evangelizavimo misijai, o ne tapti savitiksliu reiškiniu. Homiliją arkivyskupas baigė malda, kad šv. Luko užtarimas lydėtų sinodo kelionę. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode