Parama dėkojame




Daugiausia klausimų – dėl mokyklų pertvarkos

   Kovo 25-ąją vyko Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame dalyvavo 25 Tarybos nariai, energetikos viceministras Vidmantas Macevičius, Seimo narys Kęstutis Bartkevičius. Svarstyta ir priimta 18 sprendimų. Daugiausia opozicijos klausimų ir pastebėjimų sulaukė pristatytas Mažeikių rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planas 2016–2019 metams.

 

 Pristatė planą

      Tarybos posėdyje priimtas sprendimas „Dėl klasių komplektų ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičiaus nustatymo 2016/2017 mokslo metams“ bei pateiktas pristatymas „Dėl Mažeikių rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos plano 2016–2019 metams patvirtinimo“.Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus Tarybos nariams paaiškino, jog kasmet turi būti patvirtintas klasių komplektų ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičiaus kitiems mokslo metams planas, kuris sudaromas laikantis galiojančių teisės aktų.

      Pristatydamas mokyklų tinklo pertvarkymo plano projektą, Švietimo skyriaus vedėjas akcentavo, jog imtis radikalių priemonių pastūmėjo pastaraisiais metais vis mažėjantis mokinių skaičius. Pasak jo, niekas nesitikėjo, kad per metus gali sumažėti 300–400 mokinių, praktiškai netenkama vienos mokyklos. Mažėjant mokinių skaičiui, mažėja ir finansavimas, kuris priklauso nuo mokinio krepšelio, todėl kaimo pagrindinės mokyklos nebegali išgyventi, jos turi milžiniškų skolų, o perskirstyti lėšas nebėra iš kur.

      Pasak A. Stonkaus, dėl mokyklų tinklų pertvarkos plano dar praėjusiųjų metų spalio mėnesį mero potvarkiu sudaryta komisija, kuri išanalizavo visus galimus plano variantus, susitiko su mokyklų, kaimų bendruomenėmis. Taip pat, pasak vedėjo, būta asmeninių pokalbių su į Švietimo skyrių atvykusiais tėvais, mokytojais. Mero A. Tenio teigimu, pas jį taip pat lankėsi tėvai, mokytojai, direktoriai, teiraudamiesi dėl tinklo pertvarkos, jiems argumentuotai buvo aiškinamos, kokios yra galimybės.

Domėjosi kaimo mokyklomis

      Išklausius pranešimo „Dėl klasių komplektų ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičiaus nustatymo 2016/2017 mokslo metams“, Tarybos narė Genoveita Gricienė iškėlė klausimą, ar nėra žeminamas kaimo žmogus, vaikas, kai kaimo mokyklose paliekamos jungtinės klasės ir moksleiviui reikia eiti į klasę, kurios nėra, o galimybės atvažiuoti į miesto mokyklą neturi. A. Stonkus atsakė, jog, jeigu nebus jungiamos klasės, neatitiks mokinių skaičius, bus iškart baudžiama. Taip pat G. Gricienė teiravosi, kiek prie jungtinių klasių mokiniai gaus pagalbos: socialinio pedagogo, psichologo, maitinimo, ką turėtų gauti ir kaimo vaikas. Pasak vedėjo, minimalią pagalbą gauna. Tarybos narė iškėlė dar vieną klausimą: ar priskaičiuojami vaikai, kurie vežami iš miesto į kaimą? Pasak vedėjo, nė vienam mokiniui, važiuojančiam iš miesto į kaimą, kelionė neapmokama, o jei mokytojai veža savo nuožiūra, direktoriai būtų baudžiami, jei kas atsitiktų, nes dėl to jie yra įspėti.

Vyko diskusija

      Pristačius Mažeikių rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planą 2016–2019 metams, Tarybos narys Sigitas Kaktys teiravosi, kaip A. Stonkus asmeniškai jaučiasi, kai tenka tvirtinti tokį radikalų planą, kuris ilgą laiką buvo atidėliojamas, ir ar sulaukė kokių kritinių pastabų. Pasak vedėjo, per 14 metų uždaryta 18 mokyklų, taip kad tas jausmas jau priprastas: „Kritikos sulaukėme daug, tačiau nebuvo jokių konstruktyvių pasiūlymų. Pagrindinis aspektas yra mokinių skaičiaus mažėjimas, kuris ir lemia jau trečio plano rengimą. Iš tikrųjų, savijauta nekokia, kai turi žmogui pasakyti, kad rytoj gausi atleidimo lapelį.“

      Tarybos narė L. Rimkienė priekaištavo, kad vedėjas paminėjo asmeninius pokalbius, tačiau komisijos nariai tokiuose pokalbiuose nedalyvavo, tad neaišku, su kuo tie pokalbiai vyko: su vedėju, komisijos pirmininke ar dar su kuo? Pasak A. Stonkaus, atvažiuoja į Švietimo skyrių asmenys ir kalbasi. Jie nepageidauja bendrauti su komisija. Tėvai turi tokią teisę. A. Stonkui pritarė ir meras, sakydamas, kad kiekvieno teisė apsispręsti, į ką kreiptis. A. Stonkaus teigimu, komisija važiavo į susitikimus su bendruomenėmis.  

      L. Rimkienė replikavo, kad komisija neatlieka savo pareigų, ja nepasitikima.     

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode