Parama dėkojame




klimatoKenijos prezidentas pirmadienį atidarydamas svarbų Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimą klimato klausimais pareiškė, kad žemynas turi unikalią galimybę pasinaudoti visuotinio atšilimo problemos sprendimo veiksmais.

Pirmasis Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais Nairobyje rengiamas prieš lapkritį įvyksiančią Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją COP28 Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tikėtina, kad susitikime susidurs skirtingos pasaulio energetikos ateities vizijos.

Tris dienas truksiančiame Afrikos renginyje 54 šalių žemyno lyderiai sieks apibrėžti bendrą žaliojo vystymosi viziją – tai ambicingas tikslas politiškai ir ekonomiškai įvairialypiame žemyne, kurio bendruomenės yra vienos iš labiausiai pažeidžiamų klimato kaitos atžvilgiu.

„Užtikrinti gerovę ir klestėjimą didėjančiam Afrikos gyventojų skaičiui, nesukeliant pasauliui dar didesnės klimato katastrofos, nėra abstraktus siūlymas ar vien noras. Tai reali, mokslo įrodyta galimybė“, – įžanginėje kalboje sakė Kenijos prezidentas Williamas Ruto (Viljamas Rutas). 

„Svarbiausia tema (...) yra nepakartojama galimybė, kurią Afrikai suteikia kovos su klimato kaita veiksmai, – sakė prezidentas. – Labai ilgai į tai žiūrėjome kaip į problemą. Atėjo laikas (...) pažvelgti į tai iš kitos pusės.“

Anot jo, Afrika turi galimybių visiškai apsirūpinti energija iš atsinaujinančių išteklių ir pažymėjo, kad iki 2030-ųjų Kenija planuoja 100 proc. apsirūpinti energija iš tokių šaltinių. 

W. Ruto nurodė, kad tarptautinė bendruomenė turi padėti atblokuoti  finansavimą Afrikai ir palengvinti didėjančią žemyno valstybių skolų naštą. 

Aplink aukščiausiojo lygio susitikimo vietą Nairobio centre, kur, vyriausybės teigimu, į renginį užsiregistravo 30 tūkst. žmonių, sustiprintas saugumas ir uždarytos gatvės.

Tikimasi, kad pilietinės visuomenės grupės rengs protestus prieš, jų nuomone, kompromisinę susitikimo darbotvarkę ir pataikavimą turtingųjų šalių interesams.

Sunkiai įveikiami iššūkiai 

Galutinės deklaracijos projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, atkreipiamas dėmesys į milžinišką Afrikos atsinaujinančiosios energijos potencialą, jauną darbo jėgą ir gamtos turtus. Pastarieji apima 40 proc. pasaulinių kobalto, mangano ir platinos atsargų, labai svarbių akumuliatoriams ir vandenilio kuro elementams.

Tačiau žemynas, kuriame šiuo metu šimtai milijonų žmonių neturi galimybių naudotis elektros energija, susiduria su sunkiais iššūkiais.

Apie politinį nestabilumą regione priminė praėjusią savaitę Gabone įvykęs karinis perversmas, praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po perversmo Nigeryje.

Be to, Afrikos valstybes taip pat varžo didėjančios skolos ir nepakankamas finansavimas. 

Šiuo metu Afrika pritraukia tik apie 3 proc. pasaulio investicijų į energetiką.

Numatoma, kad Nairobyje vyksiančiame susitikime dalyvaus kelių Afrikos valstybių vadovai, JT generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas), Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), kiti lyderiai. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode