Sprogimas

Užpuoliko automobiliui penktadienį prasiveržus pro apsaugą prie JAV Kapitolijaus komplekso Vašingtone, žuvo vienas ir buvo sužeistas dar vienas Kapitolijaus policijos (USCP) pareigūnas, o kompleksas – praėjus mažiau nei trims mėnesiams po kruvino protestuotojų minios šturmo – vėl buvo uždarytas.

Užpuoliko automobiliui galiausiai įsirėžus į užtvarą, jis iš jo iššoko ir grasindamas peiliu puolė USCP pareigūnus, o šie jį nušovė, žurnalistams sakė USCP vadovo pareigas einanti Yogananda Pittman (Jogananda Pitman).

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kuris prieš pat incidentą su žmona Jill (Džil) Velykoms išvyko iš Baltųjų rūmų į rezidenciją Kemp Deivide, pareiškė savo „nuoširdžią užuojautą“ per išpuolį žuvusio policijos veterano Williamo Evanso (Viljamo Evanso) šeimai.

„Jill ir aš susisielojome sužinoję apie smurtinį išpuolį prie saugumo patikrinimo posto JAV Kapitolijaus teritorijoje“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

JAV žiniasklaida citavo JAV pareigūnų informaciją, kad užpuolikas yra 25 metų juodaodis Noah Greenas (Noa Grinas) iš Indianos, juodųjų nacionalistų judėjimo „Nation of Islam“ (NOI) sekėjas.

Y. Pittman teigimu, išpuolio motyvas kol kas neaiškus, policijoje iki penktadienio nebuvo įrašų apie įtariamąjį.

„Tai neatrodo susiję su terorizmu, bet, aišku, tirsime toliau“, – pridūrė Vašingtono policijos viršininkas Robertas Contee (Robertas Kontis).

N. Greenas yra baigęs Christopherio Newporto (Kristoferio Niuporto) universitetą Virdžinijoje. Jame jis žaidė futbolą, 2019-aisiais užbaigė finansų studijas, patvirtino įstaiga.

Kai kurie kovą internete paskelbti jo įrašai rodytų tam tikrą neviltį ir paranoją. Jis rašė, kad yra bedarbis, turi sveikatos problemų, minėjo biblines pasaulio pabaigos idėjas.

N. Greenas teigė patyręs „neįsivaizduojamų išbandymų“ ir „leidęsis į dvasinę kelionę“. Viename įraše jis tvirtino, kad jį kankino FTB ir CŽV, kad jis buvo hospitalizuotas, jam taikyta „proto kontrolė“, ir vadino vyriausybę „juodųjų priešu Nr. 1“.

Jis taip pat rašė, kad yra NOI, propaguojančio juodųjų nacionalizmo, prieš baltuosius nukreiptas ir antisemitines idėjas, lyderio Louiso Farrakhano (Luiso Farachano) sekėjas.

„Facebook“ pranešė pašalinęs N. Greeno paskyrą šiame socialine tinkle ir instagrame, taip pat nurodė, kad šalins „bet kokį turinį“, kuriuo būtų reiškiamas palaikymas atakai ar įtariamajam.

 REUTERS-Scanpix nuotr.nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode