Marcinkevičius




 Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) antradienį pasirašė istorinį laišką, pradėsiantį šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos procedūrą, kai jis trečiadienį bus pristatytas Briuseliui, rodo jos biuro paskelbta nuotrauka.

Nuotraukoje matoma iš pažiūros rami Th.May, viena sėdinti prie stalo, už kurio pastatyta nacionalinė vėliava „Union Jack“, o virš židinio kabo Britanijos pirmojo ministro pirmininko Roberto Walpole'o (Roberto Volpolo) portretas.

Jos pasirašytas laiškas iš premjerės rezidencijos Dauningo gatvės 10-ame numeryje trečiadienį bus nugabentas į Briuselį, o 11 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku jį Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui įteiks Britanijos ambasadorius prie ES Timas Barrow (Timas Barou).

Šis žingsnis, formaliai informuojantis D.Tuską apie Britanijos ketinimą palikti Bendriją ir inicijuojantis ES sutarties 50-ąjį straipsnį, pradės dvejų metų derybų laikotarpį, per kurį tikimasi susitarti, kaip bus užbaigta 44 metus trukusi Jungtinės Karalystės narystė Bendrijoje.

Th.May antradienio vakarą kalbėjosi telefonu su D.Tusku, Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir Vokietijos kanclere Angela Merkel.

„Jie sutiko, kad stipri ES atitinka visų interesus ir kad JK išliks artima ir pareiginga sąjungininkė, – sakoma Dauningo gatvės pranešime. – Jie taip pat sutiko, kad svarbu žengti į derybas konstruktyvia ir teigiama dvasia bei užtikrinti sklandų ir tvarkingą išstojimo procesą.“

Britanijai trečiadienį pradėjus vadinamąjį „Brexit“ procesą Th.May pasakys kalbą parlamente ir pažadės per derybas Briuselyje atstovauti visiems Jungtinės Karalystės žmonėms, tarp jų ES šalių piliečiams.

Ji išreikš viltį, kad „būsime apibrėžiami nebe pagal mūsų apsisprendimą balsuojant, o pagal mūsų ryžtą rezultatą paversti sėkme“.

„Esame viena didelė žmonių ir tautų sąjunga, turinti išdidžią istoriją ir šviesią ateitį. Ir dabar, kai buvo priimtas sprendimas palikti ES, atėjo laikas susitelkti“, – sakoma premjerės kalbos tekste, iš anksto paskelbtame jos biuro.

Per pernai birželio 23-ąją įvykusį referendumą Britanija 52 proc. balsų dauguma pasisakė už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Londonas, kovo 29 d. (AFP-BNS)

Nuotrauka: REUTERS-Scanpix nuotr.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode