Marcinkevičius




Kaune duris atveria Šv. Klaros globos namai

Rugsėjo 5 dieną Žaliakalnyje – Šv. Klaros globos namų atidarymas ir patalpų pašventinimas.

Šv. Klaros globos namai įrengti buvusio mažesniųjų brolių (pranciškonų) vienuolyno patalpose, ir čia gyvenančių žmonių sielovada rūpinsis patys broliai pranciškonai. Nuolatos ligonius lankys Šv. Klaros globos namų kapelionas pranciškonas kunigas br. Juozapas Marija Žukauskas OFM, Klaipėdos universitete baigęs dvasinio konsultavimo ir asistavimo magistrantūros studijas. Kas savaitę čia bus aukojamos šv. Mišios, porą kartų per savaitę suteikiama dvasinių pokalbių galimybė.

Šv. Klaros globos namai galės apgyvendinti 40 senyvo amžiaus žmonių, turinčių fizinę negalią, sergančių demencija, Alzheimerio liga ar turinčių kitų negalių, dėl kurių negali gyventi namuose savarankiškai. Su globotiniais dirbs apie 20 specialistų: dvasininkų, psichologų, socialinių darbuotojų ir slaugytojų. Šiuo metu globos namuose jau apsigyveno 7 žmonės, tarp kurių ir senyvo amžiaus sesuo kazimierietė.

Šv. Klaros globos namuose sukurta jauki namų aplinka. Namų gyventojai gali pasirinkti gyventi 1 ar 2 vietų kambariuose. Yra kambarių su įrengtomis virtuvėmis, kur gyventojai gali savarankiškai gaminti maistą. Namuose yra ir valgykla, kurioje siūlomas maistas pagal pageidavimą.

Gyventojams teikiama dar nauja Lietuvoje palengvinto gyvenimo paslauga. Asmuo gali gyventi atskirame kambaryje su virtuvėle savarankiškai, tačiau būti stebimas specialistų. Namų pritaikymas neįgaliam žmogui leidžia apsaugoti senyvo amžiaus asmenis nuo kritimų ir lūčių pavojaus.

Gyventojams užtikrinama saugi, patogi, jauki, privatumą garantuojanti aplinka: yra biblioteka, užimtumo kambariai, kineziterapijos salė, svečių kambariai bei poilsio zonos.

Gyvenimas Šv. Klaros globos namuose yra mokamas, tačiau lėšos skiriamos padengti dideles globos namų įrengimo išlaidas. Daugiau nei milijoną eurų kainavęs projektas, kurį iš dalies finansavo Europos Sąjunga, leido ne tik kardinaliai pakeisti prieš tai negyvenimą pastatą, bet ir įsigyti modernią slaugos įrangą: specialias lovas, treniruoklius, neįgaliųjų vėžimėlius.

Ilgalaikės socialinės globos paslaugų kaina vienam senyvo amžiaus asmeniui yra nuo 570,00 Eur per mėnesį (asmeniui, turinčiam sunkią negalią – nuo 700,00 Eur per mėnesį). Kaina priklauso nuo pasirinktų kambario ir slaugos priemonių.

Nuotraukų autorius Valdas Titas Ancevičius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode