Marcinkevičius




G. Nausėda: Lietuvos potencialas kovojant su klimato kaita – energetikos pertvarka

klimatooDidžiausias galimybes prisidėti prie kovos su klimato kaita Lietuva turi pertvarkydama savo energetikos sektorių į grįstą atsinaujinančiais ištekliais, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis penktadienį dalyvauja Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos (COP28) pasaulio vadovų susitikime Dubajuje.

„Mūsų kelias ir kur aš matau didžiausias mūsų galimybes, be abejo, energetikos sektoriaus pertvarkymas“, – Prezidentūros penktadienį išplatintame vaizdo įraše teigė šalies vadovas.

„Mūsų šiandieninė energetinė situacija yra tokia, kad mums reikia daugiau generuoti, bet tai turime daryti naudodami atsinaujinančius energijos išteklius ir mūsų tikslas yra tapti elektrą gaminančia ir pačia apsirūpinančia valstybe iki 2030 metų, daugiausia plėtojant atsinaujinančią energetiką“, – pridūrė G. Nausėda.

G. Nausėda Jungtiniuose Arabų Emyratuose skaitys nacionalinį pranešimą plenarinėje COP28 sesijoje, kuriame pasaulio vadovus ragins aktyviais veiksmais ir įsipareigojimais prisidėti prie klimato kaitos stabdymo ir pabrėš tvirtą Lietuvos įsipareigojimą šioje srityje, taip pat ambicingus mūsų šalies tikslus žaliosios ekonomikos, energetikos ir neutralumo klimatui srityse.

Prezidentas taip pat kalbėjo besitikintis, kad šiame susitikime bus priimti įsipareigojimai.

„Savo pranešime norėčiau kalbėti apie tai, kad Lietuva daug daro, ne tik deklaruoja, bet ir įgyvendina tai, ką deklaruoja“, – teigė šalies vadovas.

„Nuo 1990 metų mūsų bendrasis vidaus produktas išaugo 85 procentais. Mūsų tarša, emisija sumažėjo 58 procentais. Kitaip tariant, kiekvieną BVP vienetą mes gaminame gerokai mažiau teršdami gamtą“, – pridūrė jis.

COP28 paraštėse numatyti G. Nausėdos dvišaliai susitikimai su kitų valstybių vadovais. Šalies vadovas taip pat susitiks su Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenančiais lietuviais.

Į COP28 susirinks Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos (UNFCCC) šalių vadovai.

Šių metų klimato kaitos konferencijos prioritetai yra energetikos pertvarkos spartinimas, kovos su klimato kaita finansavimo nustatymas, klimato srities veiksmų nukreipimui į gamtą, žmones, gyvenimą ir pragyvenimo šaltinius.

Ketvirtadienį prasidėjusioje klimato konferencijoje dalyvaus apie 70 tūkst. žmonių. Tai gali būti didžiausias istorijoje JT susitikimas klimato klausimais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode