Marcinkevičius




B. Ropė: Pradedamos styguoti derybos dėl BŽŪP reformos

Nors esamas Bendrosios žemės ūkio politikos laikotarpis dar tik įpusėjo, jau įsibėgėja kalbos dėl to, kaip atrodys BŽŪP po 2020-ųjų. Tiek ūkininkų organizacijų, tiek ES valdžios institucijų tarpe pradedama diskutuoti apie paramos ES žemės ūkiui paketą, jo struktūrą, tikslus ir siekius, ypač pastaruoju laikotarpiu ES sukrėtusių politinių krizių kontekste. Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto posėdžiuose lankęsi Europos Komisijos pareigūnai taip pat inicijavo diskusiją apie tai, kad BŽŪP reikia reformuoti, galbūt atsisakyti dabartinės dviejų ramsčių sistemos ir įtraukti į BŽŪP elementus, kurie geriau apsaugotų ūkininkus krizių atveju. Vasario 15-ąją įvykusio Žemės ūkio ministro B. Markausko susitikimo su Komisaru F. Hoganu darbotvarkėje BŽŪP reformos klausimas taip pat analizuotas.

Siekdamas suburti visas už derybas dėl naujojo BŽŪP laikotarpio atsakingas valdžios institucijas bendrai diskusijai ir derybinės strategijos aptarimui, Lietuvos atstovas Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete Bronis Ropė inicijavo susitikimą su LR žemės ūkio ministru B. Markausku, viceministru R. Taraškevičiumi, žemės ūkio atašė Briuselyje Karoliu Anužiu, LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininku A. Stančiku ir komiteto nariais, LR Prezidentės patarėja Edita Kriščiūniene, Ministro Pirmininko komandos nariais. Anot B. Ropės, visiems įsitrauksiantiems į BŽŪP reformos formulavimą nepaprastai svarbu identifikuoti Lietuvos poreikius ir prioritetus naujajam paramos laikotarpiui. Šiame etape didelis vaidmuo tenka ūkininkams, jų organizacijoms, kurioms svarbu suformuluoti poziciją dėl BŽŪP reformos bei esminių jos elementų – dabartinių dviejų paramos ramsčių – atitikties Lietuvos žemės ūkio ir kaimo regionų poreikiams.

Pasitarimą inicijavęs B. Ropė akcentavo, jog tapęs Europos Parlamento nariu, jis įsipareigojo ūkininkams siekti tiesioginių išmokų suvienodinimo. B. Ropės nuomone, tiesioginės išmokos yra nuspėjama, planuotina ir žinomu laiku ūkininko biudžetą papildanti pajamų dalis, todėl jos yra reikalingos. Tačiau nepaprastai svarbu, kad nuomonę šiuo klausimu pareikštų ir patys ūkininkai, per ūkininkų organizacijas ir savivaldą išreikšdami bendrą poziciją dėl BŽŪP reformos ir struktūros. Susitikime akcentuota ir vasario 2 d. Europos Komisijos pradėtų viešųjų konsultacijų svarba. Anot diskusijos dalyvių, šių konsultacijų rezultatas taps pagrindu Europos Komisijai, rengiančiai komunikatą dėl BŽŪP reformos gairių. Todėl raginame visus Lietuvos ūkininkus, kaimo gyventojus ir kitus neabejingus kaimiškųjų regionų ateičiai išsakyti savo nuomonę dėl Bendrosios žemės ūkio politikos reformos. Apklausą lietuvių kalba galima užpildyti adresu:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/e91ba0bf-c5d1-49ac-a71e-45441758180d?draftid=eca050f1-a996-4174-b089-4e823c4c39d7&surveylanguage=LT

Primename, kad apklausą gali pildyti visi ES piliečiai. Nuomonę galima pareikšti iki gegužės 2 dienos.

EP narys Bronis ROPĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode