Marcinkevičius




S.Skvernelis neatmeta, kad Latvija Astravo AE nestabdo dėl ekonominių sumetimų

 Latvija gali griežtai nepasisakyti dėl Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje statomos Astravo atominės elektrinės (AE), nes taip tikisi gauti ekonominės naudos. Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis neatmeta, kad Latvija norėtų gauti baltarusiškus krovinius, kurie šiuo metu keliauja per Lietuvą, todėl nesipyksta su Baltarusija.

„Žinant tą procesą, kurį daro mūsų broliukai šiandien, ir iš tų pragmatinių sumetimų, ta versija (gauti baltarusiškų krovinių - BNS) tikrai turi pagrindo“, - LRT televizijos laidoje „Dėmėsio centre“ pirmadienį sakė S.Skvernelis.

Anot jo, Astravo AE taps išbandymu Baltijos šalių vienybei, mat Lietuva ir Estija sutinka blokuoti šioje jėgainėje pagamintos elektros importą, o Latvija tokių veiksmų imtis neketina. Tačiau S.Skvernelis tikina, kad draugiška pozicija Baltarusijos atžvilgiu nebūtinai reikš naujus krovinius Ventspilio uostui.

„Aš tikrai nenorėčiau, kad taip įvyktų, kad latviai paaukotų tikrai rimtus sprendimus solidarumo, atsakingumo sprendimus dėl grynai ekonominės kažkokios naudos, kuri neaišku, ar pirma dar bus, ir neaišku, ar paveiks tai Baltarusijos vyriausybės sprendimą, ar tikrai bus vežami kroviniai du kartus didesniu atstumu vien dėl to, kad norėtų Lietuvą nubausti. Tai irgi yra stress-testas Baltijos valstybėms, šitoje vietoje, ar mes esame vieningi, ar ne“, - teigė ministras pirmininkas.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius sausio viduryje interviu BNS teigė, kad Latvija remia Lietuvos poziciją reikalauti aukščiausių saugumo standartų Astravo AE, tačiau nesvarsto riboti elektros iš Baltarusijos patekimo. Jis tikino, jog Latvija laikosi pozicijos daugiau kalbėtis su baltarusiais, o ne blokuoti elektrą, be to, diskusijas dėl Astravo AE pavadino „karštu klausimu Lietuvos vidaus politikoje“.

Lietuvos parlamentinių politinių partijų lyderiai šį mėnesį sutarė glaudžiau koordinuoti elektros blokavimą iš Baltarusijos Astravo jėgainės Aštuonių partijų lyderių pasirašytame susitarime žadama vieningai paremti įstatymą, kuris jėgainę pripažintų nesaugia ir uždraustų Lietuvos energijos rinkoje prekiauti joje pagaminta elektra.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo elektrinėje nuolat nesilaikoma saugumo standartų. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Baltarusija Lietuvos priekaištus atmeta ir sako, kad jėgainėje bus taikomi aukščiausi saugumo standartai.

Vilnius, vasario 21 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode