Marcinkevičius




Europos Komisija siūlo taikyti sumažintą pridėtinės vertės mokesčio tarifą e.leidiniams

Europos Komisija pateikė pasiūlymą dėl Tarybos direktyvos, kuriuo iš dalies keičiamos Direktyvos 2006/112/EB nuostatos dėl knygoms, laikraščiams ir periodiniams leidiniams taikomų pridėtinės vertės mokesčių tarifų.

Pasiūlymas teiktas, siekiant geresnių pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sąlygų elektronine prekyba besiverčiančioms įmonėms Europos Sąjungoje.

Remiantis šiuo metu galiojančiomis taisyklėmis, valstybės narės gali taikyti lengvatinį mokesčio tarifą arba kai kuriais atvejais itin sumažintą arba nulinį tarifą spausdintiems leidiniams – knygoms ir laikraščiams bei žurnalams, bet ne e. leidiniams.

PVM lengvatinio tarifo taikymas e. leidiniams padidintų ir palengvintų e. knygų prieinamumą, paskatintų leidybos industrijos augimą bei plėtrą, sustiprintų skaitymo įgūdžius ir paspartintų literatūros sklaidą.

Lietuvoje lengvatinis 9 procentų PVM tarifas taikomas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams bei periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius bei leidinius, kuriuose mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

E. leidiniams šios taisyklės netaikomos, jie apmokestinami taikant standartinį mokesčio tarifą.

Kaip nurodyta Europos Komisijos PVM veiksmų plane, dabartinėse taisyklėse dėl PVM tarifų nėra visapusiškai atsižvelgiama į e. knygų ir e. laikraščių technologinę ir ekonominę pažangą. Tuo pačiu PVM taisyklių modernizavimas skaitmeninės ekonomikos tikslais yra vienas iš pagrindinių Bendrosios skaitmeninės rinkos strategijos tikslų.

Remdamasi Tarybos išvadomis dėl poveikio vertinimo bei vykdydama PVM veiksmų plane prisiimtą įsipareigojimą, Europos Komisija siūlo visoms valstybėms narėms suteikti galimybę elektriniams leidiniams taikyti tokius pačius lengvatinius, itin sumažintus ir nulinius PVM tarifus, kuriuos jos šiuo metu taiko spausdintiems leidiniams.

Jei Europos Komisijos siūlymui pritars visos valstybės narės, naujosios taisyklės suteiks galimybę valstybėms narėms suvienodinti e. leidiniams taikomus mokesčio tarifus su spausdintiems leidiniams taikomais tarifais, bet jos nebus privalomos.

Pasiūlymai dėl teisėkūros procedūra priimamų aktų artimiausiu metu bus pateikti Europos Parlamentui konsultuotis ir Tarybai priimti.

Kultūros ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode