Parama dėkojame




Sprogimas

Kai po medžiais stovėjęs automobilis aplimpa apnašomis: skubėkite nuplauti, tik nepilkite karšto vandens

Saulėti ir sausi orai džiugina tuos, kurie mėgsta šilumą. Tačiau kai kurie vairuotojai dėl tokių orų džiaugiasi ne visada, nes tokios sąlygos verčia „pravirkti“ medžius ir po jais stovinčių automobilių kėbulus ir stiklus nusėti lipniais ir sunkiai nuvalomais nešvarumais. Ar įmanoma šiais nešvarumais atsikratyti greitai ir lengvai, nepažeidžiant automobilio lako ir dažų sluoksnio?

Pasirenka netinkamas priemones

Paprasčiausias patarimas norintiesiems išvengti nemalonių gamtos išdaigų – tiesiog nestatyti automobilio po medžiais. Tačiau kartais tai yra tiesiog neišvengiama ir, nori to ar nenori, automobilio kėbulas ir stiklai pasidengia lipniomis apnašomis, prie kurių prilimpa ir kiti nešvarumai – dulkės, smėlis ar vabzdžiai.

Kai kurie vairuotojai į tokius nešvarumus reaguoja ypač jautriai ir bando juos pašalinti čia ir dabar, tačiau skubėjimas kartais gali brangiai kainuoti. Kaip teigia automobilių kėbulų remonto ir dažymo serviso „Baltijos autoremontas“ vadovas Lukas Aukščionis, dažniausiai žmonės problemų prisidaro nešvarumų šalinimui pasirinkę tam netinkamas priemones.

„Pasitaiko atvejų, kai žmonės bando ledo grandikliais, sausu popieriumi, šiaip įvairiais nereikalingais drabužiais ar skudurėliais pašalinti kažkokį nešvarumą. Tokiu atveju pažeidžiamas lako paviršius, o kartais pažeidžiami net ir dažai. Dažniausiai kaip netinkama priemonė ir naudojamas ledo grandiklis“, – LRT.lt įvardija L. Aukščionis.

Kad būtų išvengta problemų, pašnekovas pataria tokių apnašų šalinimo darbus patikėti specialistams, kurie parinks tinkamas priemones ir turi patirties atlikdami tokius darbus. Tačiau jei esate pasiryžę pasiraitoti rankoves ir apnašų šalinimo imsitės patys, nenaudokite bet kokių priemonių, kurias randate po ranka.

„Pridžiūvusius medžių sakus galima pašalinti su įvairiomis dervos apnašų šalinimo priemonėmis, šį valiklį reikėtų purkšti ant jau sušlapinto vandeniu automobilio paviršiaus, palaukti iki 10 minučių ir nuplauti su švariu vandeniu“, – sako L. Aukščionis.

Jei nusprendėte apnašas šalinti patys, pavyzdžiui, savitarnos arba automatinėje automobilių plovykloje, „Švaros brolių“ automobilių švaros centrų tinklo vadovas Algirdas Plečkaitis įspėja, kad prieš tai būtina įvertinti, kaip stipriai kėbulas padengtas apnašomis, nes nuo to priklauso, kokią plovimo programą pasirinkti.

„Skirtingu metų laiku plovyklose naudojami skirtingi mišiniai. Žiemą naudojamos medžiagos, padedančios šalinti kristalizuotis linkusius nešvarumus, tokius kaip kelių barstymui naudojama druska. Vasarą naudojami mišiniai baltyminių šaltinių šalinimui – tokių kaip vabzdžiai, sakai ir kitos šiltajam sezonui būdingos apnašos.

Automatinėse plovyklose viskas iš anksto suprogramuota ir nustatyta, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas. Tačiau vairuotojams svarbu tinkamai įsivertinti, ar pakaks bazinio plovimo, ar reikalinga intensyvesnė plovimo programa.

Naudojantis savitarnos plovykla taip pat svarbu įvertinti automobilio švaros būklę ir atitinkamai pasirinkti programą. Jei ant automobilio kėbulo didelis kiekis įsisenėjusių sakų ar vabzdžių dėmių, abiem atvejais neišvengiamai teks pasitelkti papildomas švaros priemones“, – LRT.lt pasakoja A. Plečkaitis.

Kai kurie vairuotojai vengia cheminių priemonių, bet naudoja karštą vandenį, tačiau automobilių kėbulo remonto serviso vadovas perspėja, kada tai gali pakenkti.

„Teoriškai dažų sluoksniui tai pakenkti neturėtų, bet lako sluoksnį gali pažeisti, ypač jei automobilio detalės neseniai dažytos, nes lako sluoksnis kristalizuojasi, tai yra visiškai išdžiūsta, per savaitę ar dvi, priklausomai nuo lako rūšies“, – perspėja L. Aukščionis.

Apnašas verta pašalinti nedelsiant

Jei automobilio švara nėra jūsų prioritetas ir jo kėbulu rūpintis nesivarginate, tikriausiai nedidelis dulkių ar purvo sluoksnis jums nesukelia didelių nepatogumų. Kaip teigia A. Plečkaitis, tokie nešvarumai per daug nekenkia ir jūsų automobiliui.

Tačiau visiškai kitokia situacija, kai kalbame apie nuo medžių varvančias apnašas, kurios gali pažeisti lako ar dažų sluoksnį. Ir nors nešvarumai jums akių nebado, tačiau ilgalaikis jų poveikis galiausiai gali padaryti tokią žalą, kuri sumažins automobilio vertę.

„Jei ant automobilio susikaupė dulkių ar kitų dėl eksploatacijos atsiradusių apnašų, skubėti nėra pagrindo. Šio tipo nešvarumai per kelias dienas ar savaitę tikrai automobiliui nepakenks.

Tačiau visai kas kita, jei ant automobilio kėbulo atsirado medžių sakų dėmės ar kelio apnašos, tokios kaip asfaltas ar bitumas. Ilgainiui šie nešvarumai gali sukelti erozinius procesus. Panašų poveikį gali turėti ir vabzdžių paliekami nešvarumai.

Jei kurį laiką jie nėra pašalinami, ant automobilio lieka pigmentinės dėmės, toje vietoje automobilio spalva pašviesėja. Situaciją apsunkina ir saulėtas metų laikas, kadangi visus nešvarumus prie automobilio kėbulo pridegina kaitri saulė. Dažnai šios apnašos suformuoja plėvę, kuri dar labiau pritraukia nešvarumus, o vėliau atsiradusios apnašos pasišalina sunkiau.

Be to, riebios dėmės skaido krentančią šviesą ir visas automobilis praranda blizgesį. Dėl visų šių priežasčių rekomenduojama tokias dėmes pašalinti nedelsiant“, – pabrėžia A. Plečkaitis.

Vairuotojai, kuriuos ypač erzina nuo medžių varvančios ir kėbulo nepuošiančios apnašos, gali padengti automobilio kėbulą priemonėmis, kurios nešvarumų padeda atsikratyti lengviau.

„Galima padengti automobilio kėbulą keramine danga, kuri atspari išoriniams aplinkos poveikiams, tada lengviau nusiplaus nešvarumai ir taip jūsų automobilio kėbulas tarnaus ilgiau. Tik, prieš dengiant keraminę dangą, automobilis turi būti visiškai paruoštas – labai kruopščiai nuplautas ir nupoliruotas su specialiomis pastomis“, – pataria L. Aukščionis.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode