Sprogimas

Teisininko konsultacija: ar privalu išlaikyti savo mamą?

Sveiki. Norėjau paklausti. Mama manimi nesirūpino ir neišlaikė, o kai buvau 15 metų visai išvarė iš namų. Tačiau dabar, kai jau dirbu ir gyvenu gana pasiturinčiai, mama tikisi iš manęs prisiteisti išlaikymą sau. Ar man yra pareiga išlaikyti savo mamą ir ar ji gali taip elgtis?

Atsižvelgiant į aplinkybes, kurias nurodėte klausime, manome, kad tokio mamos ieškinio bijoti nereikėtų, nes yra daugybė situacijų ir aplinkybių, kurias būtina įrodyti, kad ieškinys būtų tenkintinas ir išlaikymas iš Jūsų priteistas. Tokia tėvų teisė ar Jūsų pareiga išlaikyti mamą nėra absoliuti - nesant esminių aplinkybių, niekas išlaikymo iš Jūsų nepriteis.

Mama turėtų teisme įrodyti du dalykus - savo nedarbingumą ir išlaikymo būtinybę. Vien pats nedarbingumo faktas, kad ji nedirba, nieko nereiškia, nes jeigu nedirbama savo noru, iš tingėjimo ar elementaraus veltėdžiavimo, teismas to nelaikys esmine aplinkybe, nes pati mama pasirinko tokį gyvenimo būdą. Nedarbingumas turi būti sąlygojamas objektyvių aplinkybių - senatvės, pensijos, ligos, neįgalumo ir pan. Išlaikymo būtinybė yra tada, kai tėvai realiai neturi pragyvenimo šaltinio arba jis nepakankamas (per maža pensija, ligos ar neįgalumo pašalpos, nėra kitokių pajamų ar turto ir pan.). Todėl jeigu Jūsų mama tik ieško lengvo pragyvenimo būdo, bet pati ne per labiausiai rūpinasi savo gyvenimo sąlygomis, teismas nelaikys to pakankamu pagrindu priteisti išlaikymą iš Jūsų.

Dar vienas dalykas, kurį privaloma įrodyti - ar tinkamai buvo rūpinamasi vaiku. Tokiu atveju teisme Jums pakaktų pateikti informaciją, kad mama vaikystėje nesirūpino, neišlaikė, o būnant 15 metų netgi paliko vieną. Teismas tai įvertinęs taip pat netenkins jos ieškinio ir išlaikymo iš Jūsų nepriteis. Dar daugiau, įstatymai netgi tiesiogiai sako, kad tėvai neturi teisės į išlaikymą, jeigu paliko vaikus dėl savo pačių kaltės.

Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad teismai visada vertina ir realias vaikų galimybes išlaikyti tėvus - pajamas, turimą turtą, auginamų vaikų skaičių, gyvenimo sąlygas ir pan. Jeigu teismas vis dėlto nagrinėtų ieškinį ir įrodysite, kad neturite realių galimybių išlaikyti mamą, teismas taip pat į tai atsižvelgtų.

Dar viena svarbi aplinkybė - teismas išlaikymą tėvams dalija proporcingai visiems vaikams. Net jeigu ieškinį mama pareikštų Jums vienai, bet turite kitų brolių ar seserų, teismas prašomo išlaikymo nepriteistų vienai Jums, o išdalintų visiems dalimis.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendro pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode