RETRO

SAM primena: viešajame transporte būtina laikytis visų saugos taisyklių

saugosSveikatos apsaugos ministerija, atsižvelgdama į tai, kad Lietuvoje ir pasaulyje sparčiai plinta COVID-19 viruso Delta ir Omikron atmainos, kuriomis užsikrėsti pakanka trumpesnio kontakto ir mažesnio viruso kiekio nei įprastai, ragina gyventojus saugoti savo ir artimųjų sveikatą viešajame transporte – tinkamai dėvėti apsaugines medicinines veido kaukes, dezinfekuoti rankas ir laikytis kitų būtinų saugos reikalavimų.

Naudodamiesi viešuoju transportu, visi vyresni nei 6 metų asmenys privalo dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną. Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems žmonėms (pateikus neįgaliojo pažymėjimą), kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Pastariesiems rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Jei viešuoju transportu besinaudojantys žmonės (vyresni nei 6 metų amžiaus) nedėvi arba atsisako dėvėti medicininę veido kaukę, visi keleiviai gali būti informuojami apie privalomą kaukių dėvėjimą, prašomi užsidėti kaukę, per garsiakalbį arba žodžiu įspėjami apie galimą išlaipinimą ir kt.

Norint užtikrinti maksimaliai efektyvią apsaugą, medicininė kaukė turi būti dėvima tinkamai, t. y. ji turi dengti 2/3 nosies, burną ir smakrą, ją būtina periodiškai keisti. Vienkartinės kaukės turi būti dėvimos tik vieną kartą, jas keisti būtina kas 3–4 val. arba joms sudrėkus. Panaudotas kaukes reikia išmesti į šiukšlių dėžę, kuri užsidaro.

Visose viešojo transporto priemonėse privalo būti parengta naudojimui rankų dezinfekavimo priemonė. Ja keleiviai turi pasinaudoti tiek įlipdami, tiek išlipdami iš transporto priemonės.

Taip pat rekomenduojama stengtis išlaikyti saugų atstumą nuo aplinkinių. Jei atvykusi transporto priemonė yra pilna keleivių, esant galimybei vertėtų palaukti kitos, kurioje, tikėtina, būtų mažiau žmonių.

Norime pabrėžti, kad besinaudojant viešuoju transportu rekomenduojama nevalgyti ir negerti. Antraip smarkiai padidėja rizika užsikrėsti COVID-19 liga, nes valgant ar geriant nedėvima apsauginė veido kaukė.

Primename, kad tokių pačių reikalavimų privalo laikytis ir keleivių kontrolę vykdantys darbuotojai, savivaldybių administracijų darbuotojai, vykdantys ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų laikymosi kontrolę.

Teikiant taksi ar pavėžėjo paslaugas, kaukes privaloma dėvėti tiek paslaugos teikėjui, tiek paslaugos gavėjui. Kaukės neprivalomos neįgalumą turintiems žmonėms, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti jų sveikatos būklei. Pastariesiems rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Atkreipiame dėmesį, kad viešojo transporto paslaugomis naudotis draudžiama žmonėms:

kuriems privaloma izoliacija, jų izoliavimo laikotarpiu;
turintiems ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.).
Už visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimą, taip pat už Civilinės saugos įstatymo ir kitų civilinę saugą reglamentuojančių teisės aktų nevykdymą ar pažeidimą žmonės gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn, jiems gali būti skiriama 500–1500 eurų bauda, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims –1500–6000 eurų bauda.
SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode