Sprogimas

Sunkią COVID-19 ligos formą įveikusi gydytoja: išgyventi yra stebuklas

Neseniai po intensyvaus gydymo į namus grįžo gydytoja vaikų pulmonologė alergologė doc. Jolanta Kudzytė. Ilgametė Kauno klinikų gydytoja, Vaikų ligų klinikos Alergologijos sektoriaus vadovė, prižiūrėjusi ne vieną sergantį mažylį, niekada netikėjo, kad ją užklups sunki COVID-19 ligos forma ir ji pati pateks į kolegų rankas. „Sergantys vaikai yra mano kasdienybė. Per visą savo darbo patirtį nei gripu sirgau, nei kitomis virusinėmis infekcijomis, nei gretutinių ligų turiu, – pasakojimą apie asmeninę kovą su COVID-19 liga pradeda vaikų gydytoja. – Nežinau, kodėl COVID-19 liga man atsiskleidė visomis spalvomis.“

Klastinga infekcija Jolanta susirgo gruodį, tačiau tiksliai negali įvardinti, kur tai atsitiko. „Tuo laikotarpiu jau buvo daug sergančiųjų ir daug rizikos zonų. Niekas dabar jau negali tiksliai atsakyti“, – pasakoja gydytoja.

Docentė teigia, kad susirgus COVID-19 liga, pirmiausia jai pakilo temperatūra iki 38 laipsnių, kuri vėliau nukrito. „Man nieko neskaudėjo, nekosėjau, tik praėjus penkioms paroms dingo uoslė ir skonis. Vėl pakilo temperatūra, tačiau šį kartą ji siekė beveik 39 laipsnius“, – sako moteris.

Nuo pat ligos pradžios gydytoja pati sekė deguonies kiekį kraujyje specialiu prietaisu – pulsoksimetru. Nors viskas iš pradžių atrodė gerai, tačiau po kelių dienų temperatūra vėl pakilo, o deguonies įsotinimas kraujyje – prastėjo. „Nieko nelaukusi išvažiavau į Kauno klinikas, kad man atliktų daugiau tyrimų. Padarius rentgeno nuotraukas, gydytojai pastebėjo, kad prasidėjo pirmieji plaučių uždegimo požymiai“, – prisimena vaikų gydytoja.

Iš pradžių moteris paguldyta į Kauno klinikų COVID-19 Antrąjį skyrių, tačiau tą pačią dieną, dėl prastėjančios būklės ji perkelta į Intensyviosios terapijos kliniką. Pasak klinikos vadovo prof. Vido Pilvinio, pacientei taikytas visas šiuo metu patvirtintas sunkios COVID-19 ligos formos gydymas: įvairiais būdais taikoma deguonies terapija, dirbtinė plaučių ventiliacija, priešvirusinis gydymas, antibiotikai, leidžiama imuninė persirgusių COVID-19 liga pacientų plazma.

„Kai atsidūriau reanimacijoje, buvo gruodžio 31-oji, visur šaudė fejerverkai, o aš gulėjau apraizgyta visokios aparatūros. Sausio 1 dieną atėjo gydytojas, pasakė, kad taikys man dirbtinę plaučių ventiliaciją. Nespėjau net sureaguoti ir pasidarė visur tamsu. Nuo tos akimirkos nieko nebeatsimenu“, – kalba doc. J. Kudzytė.

„COVID-19 liga pirmiausia pakenkia plaučiams. Perkėlus docentę J. Kudzytę į reanimaciją, pastebėjome, kad jai išsivystė ryškus kvėpavimo funkcijos nepakankamumas. Iš pradžių deguonį pacientei tiekėme neinvazinėmis priemonėmis, tačiau pacientės būklė prastėjo, todėl buvo nuspręsta taikyti dirbtinę plaučių ventiliaciją“, – sako prof. V. Pilvinis.

Pritaikius dirbtinę plaučių ventiliaciją, Jolantos būklė iš lėto pradėjo gerėti. „Praėjus penkioms dienoms galėjome nutraukti dirbtinę plaučių ventiliaciją ir tiekti deguonį neinvaziniu būdu. Pacientė tapo sąmoninga, o jos būklė nuolat gerėjo“, – prisimena profesorius.

Reanimacijoje moteris praleido 10 dienų. Vėliau ji perkelta į Pulmonologijos kliniką. COVID-19 liga nualino pacientę. Ji prisimena, kad baisiausia buvo, kai suprato, kad neįstengia atsikelti iš lovos. „Galvoju nuleisiu kojas iš lovos ir atsikelsiu, tačiau atrodė, kad kažkas mane prie lovos pririšo. Neturėjau jėgų, kojos nusilpusios, – pasakoja doc. J. Kudzytė. – Didelių pastangų pagalba ir padedant kineziterapeutei, po savaitės galėjau atsistoti nuo lovos ir su vaikštyne paeiti kelis žingsnius.“

Dabar Jolanta jaučiasi gerai, tačiau pripažįsta, kad prireiks laiko, kol visiškai atgaus jėgas. „Darau daug pratimų kvėpavimui, rankoms, kojoms, džiaugiuosi, kad viskas eina gera linkme. Šiuo laikotarpiu jaučiau didelį palaikymą iš aplinkinių. Dėkoju Anesteziologijos klinikos vadovui prof. Andriui Macui, Intensyviosios terapijos klinikos vadovui prof. Vidui Pilviniui, Pulmonologijos klinikos vadovui prof. Skaidriui Miliauskui, gydytojai pulmonologei Laimai Kondratavičienei, slaugytojams ir visai komandai už tai, kad padėjo įveikti šią infekciją“, – džiaugiasi vaikų ligų gydytoja.

Moteris pažymi, kad COVID-19 – klastinga liga, o jos eiga nenuspėjama, nes prasidėjusi lengvais simptomais gali baigtis sunkiomis komplikacijomis. „Kiekvienas turėtų elgtis atsakingai ir būti atsargus. Savo kailiu įsitikinau, kad sergant tokiu sunkiu plaučių uždegimu, kurį sukelia COVID-19 liga, miršta vos ne kas antras žmogus. Gulint Intensyvios terapijos klinikoje, mačiau ir kolegų mirtis, todėl išlikti gyvai tikrai yra stebuklas“, – pastebi Jolanta.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informacija, Kauno klinikų reabilitacijos specialistai parengė ir adaptavo reabilitacijos, persirgus COVID-19, gaires ir pateikė patarimus, kaip greičiau atsistatyti po ligos namuose. Daugiau informacijos nuorodoje

Kauno klinikų informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode