Sprogimas

Vaikų fizinė ir psichologinė būsena turi būti tikrinama privalomai

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia, kad dėmesys vaikų sveikatai turi būti padidintas, todėl reikalingi ir teisiniai pakeitimai.

„Kasmetiniam vaikų sveikatos profilaktiniam patikrinimui turi būti įvestas ne tik privalomumas, bet ir kontrolė bei atsakomybė. Tam jau rengiamasi. 2015 m. pabaigoje įsigaliojo sugriežtinta nauja Sveikatos apsaugos ministerijos parengta Vaikų sveikatos tikrinimo tvarkos redakcija. Iki tol psichomotorinės raidos tikrinimas buvo vykdomas vaikui suėjus 2 m., ir pasitaikydavo atvejų, kai sutrikimas būdavo pastebėtas per vėlai, todėl dabar tikrinimas vyksta nuo 3 mėn.“, – sako premjeras A. Butkevičius.

Profilaktinio patikrinimo metu gydytojai įvertina vaiko psichomotorinę raidą (iki 4 metų), regėjimą, kalbą, klausą, atramos judamąjį aparatą, išmatuoja ūgį, svorį ir įvertina psichikos sveikatos būklę, mitybos ir higienos įgūdžius.

„Vaiko psichikos sveikata ir higiena yra tas faktorius, kuris gali padėti laiku pastebėti vaiko nepriežiūrą, tai ypač svarbu, kai kalbame apie tėvų atsakomybę socialinės rizikos šeimose. Turi būti įteisintas privalomas vaiko sveikatos tikrinimas, kuris būtų kontroliuojamas, o už nevykdymą būtų taikoma administracinė atsakomybė, kaip yra kitose Europos šalyse. Sveikatos apsaugos ministerija įpareigota paruošti reikiamus teisės aktus, kad šis uždavinys būtų įgyvendintas“, – teigia Vyriausybės vadovas.

Pagal nustatytą tvarką, vaiko sveikata profilaktiškai tikrinama priklausomai nuo jo amžiaus. Naujagimis (iki 1 mėn. amžiaus) per 3 darbo dienas nuo išvykimo iš akušerijos stacionaro aplankomas 1 kartą. Vėliau naujagimis tikrinamas 1–2 kartus per mėnesį, nuo pusės metų tikrinama kartą per metus su papildomais apsilankymais, jei tą nurodo gydytojas. Taip pat įvestas privalomas regėjimo tikrinimas kartą per metus. Sveikatos apsaugos ministrės įsakymu kartą per metus vaikams nuo 1 iki 18 metų bus nemokamai tikrinama ir atliekama burnos higiena.

Naujas sprendimas, priimtas 2015 m. spalio 1d., kad 15–16 m. paaugliai greta kitų skiepų būtų skiepijami nuo kokliušo. Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. 11 metų mergaitės bus pradėtos skiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcijos, kuri sukelia gimdos kaklelio vėžį. Šie skiepai paprastai būna labai brangūs, tačiau valstybė tam surado lėšų. Iš viso skiepams šiemet numatyta skirti per 8 mln. eurų.

Vyriausybės kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode