Sprogimas

S. Ševčukas: neįmanoma spręsti pasaulio problemų, neatsimenant žmogaus

sprestiUkrainos graikų apeigų katalikų didysis arkivyskupas Romoje įrašė pirmadienį, lapkričio 8 d., paskelbtą savo kasdienę vaizdo žinią.

„Ukrainiečių tauta jau 258 dienas gina savo tėvynę nuo rusų okupantų, užpuolikų ir pavergėjų, kurie atnešė į mūsų žemę griovimą, niokojimą, mirtį, verksmą, ašaras ir skausmą. Šiais žodžiais galime apibūdinti tai, kas vyksta Ukrainoje, – kalbėjo arkivyskupas. – Priešas daro viską, kad sunaikintų ne tik mūsų didžiųjų miestų infrastruktūrą, atimdamas iš mūsų šilumą ir šviesą, bet ir mūsų valią tęsti kovą. Tačiau  Ukrainos žmonės nesiliauja ginti savo tėvynės, nes kai darome gera, tai mūsų nevargina, bet priešingai – atstato mūsų jėgas.“

Toliau savo žinioje tęsdamas svarstymus, kaip išgydyti per karą patirtas žmonių žaizdas, arkivyskupas kalbėjo apie tarnystę kenčiančiam žmogui kaip indėlį į viso pasaulio žaizdų gydymą. Kalbant apie žaizdas, reikia pažymėti, kad įvairios bendruomenės, visuomenės turi savų žaizdų, specifinių ligų, nuodėmių, sakė arkivyskupas. Visuotinės Kristaus Bažnyčios bendruomenė irgi turi savų žaizdų. Ir kad galėtume tinkamai išgydyti šias žaizdas, kurias sukėlė, pavyzdžiui, piktnaudžiavimas valdžia ar net seksualinis smurtas, būtina tinkamai pradėti gydymo procesą. Neįmanoma sėkmingai spręsti šiuolaikinio pasaulio problemų, neatsimenant žmogaus, kuris kenčia. Kiekviena pasaulio žaizdų gydymo programa ar politika turėtų prasidėti nuo atjautos ir pagalbos sužeistajam, nuo bandymo suprasti ir palaikyti tą, kuris tapo karo, piktnaudžiavimo valdžia ar kitokių nusikaltimų, šiandien vykdomų prieš žmogaus asmens orumą, auka. Taigi, pakartojo arkivyskupas, dėmesys aukai, sužeistam ir kenčiančiam asmeniui ir pagarba jam turi būti bet kokios politikos pradžia.

„Telaimina Dievas Ukrainos žmones! Telaimina Dievas visus, kurie šiandien yra sužeisti, kenčia ir verkia! Viešpatie, išgydyk mūsų žaizdas ir palaimink Ukrainos žemę savo teisinga, dangiška taika!“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode