Parama dėkojame




Sprogimas

Turkija: po 100 metų vėl atidaromas sirų vienuolynas

siruSpalio 13 d. patriarchas atšventino bažnyčią pagal sirų katalikų apeigas, prieš liturgiją patepdamas altorių, sienas ir duris krizmos aliejumi.

Sirų katalikų Šv. Efremo vienuolynas pietų Turkijoje buvo atšventintas praėjus šimtmečiui po to, kai jį rekvizavo valstybė

Mor Efrem (Šv. Eframo) vienuolynas Mardine, pietų Turkijoje, vietovėje, kuri kadaise buvo sirų krikščionių bendruomenės širdis, vėl atvėrė duris tikintiesiems.

Sirų Katalikų Bažnyčios patriarchas Ignotas Juozapas III Younanas vadovavo vienuolyno atšventinimui ir šventė pirmąją liturgiją po šimto metų pertraukos.

Sirų vienuolynas, įkurtas 1881 m., Pirmojo pasaulinio karo metu buvo užgrobtas Turkijos kariuomenės. Pasibaigus karui, jis buvo trumpam grąžintas Bažnyčiai, o 1922 m. paverstas karo ligonine. Vėliau veikė kaip kalėjimas ir sandėlis.

Spalio 13 d. patriarchas atšventino bažnyčią pagal sirų katalikų apeigas, prieš liturgiją patepdamas altorių, sienas ir duris krizmos aliejumi.

Savo homilijoje jis atkreipė dėmesį į frazę „Žvelk į jį ir pasitikėk juo“, įrėžtą virš didžiulio kryžiaus už altoriaus, drąsinančią bendruomenę kreipti žvilgsnį į Jėzų ir remtis juo tikėjime.

Ceremonijoje dalyvavo sirų katalikų dvasininkai iš visos Turkijos ir Artimųjų Rytų, apaštališkasis nuncijus Turkijoje, sirų ortodoksų vyskupai bei dvasininkai.

Teritorijoje, kuri dabar yra pietinė Turkija, nuo pirmųjų krikščionybės amžių gyveno sirų krikščionių bendruomenės. Daugelis jų vis dar kalba naująja aramėjų kalba, kilusia iš kalbos, kuria kalbėjo pats Jėzus. Bėgant šimtmečiams tikinčiųjų skaičius labai sumažėjo, daugiausiai dėl smurtinio persekiojimo. Šiandien asirai krikščionys sudaro tik nedidelę Turkijos gyventojų dalį.

(DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode