Sprogimas

Popiežius: „Pirmiausia kreipiuosi į Rusijos Federacijos prezidentą – sustabdykite karą“

kreipVisą spalio 2 d. vidudienio maldos susitikimo mąstymą popiežius Pranciškus skyrė karo Ukrainoje eigai, kuri tapo ypatingai grėsminga: ši baisi ir sunkiai įsivaizduojama žaizda žmonijos kūne vis labiau kraujuoja ir rizikuoja išplisti. Popiežius tiesiogiai kreipėsi į Rusijos Federacijos prezidentą, prašydamas sustabdyti karą ir branduolinio eskalavimo grėsmę.

„Mane labai liūdina pastaraisiais mėnesiais pralietos kraujo ir ašarų upės. Man skaudu dėl tūkstančių aukų, taip pat vaikų, ir daugybės sugriovimų, dėl kurių daugybė žmonių ir šeimų liko be pastogės, o didžiulėms teritorijoms gresia šaltis ir badas. Tokie veiksmai niekada negali būti pateisinami! Baisu, kad pasaulis Ukrainos geografiją mokosi girdėdamas apie Bučą, Irpinę, Mariupolį, Iziumą, Zaporižią ir kitas vietoves, kurios tapo neapsakomų kančių ir baimių vietomis. Ir ką pasakyti apie tai, kad žmonija vėl atsidūrė prieš branduolinę grėsmę? Tai absurdiška“, – kalbėjo popiežius.

„Kas dar turi įvykti? Kiek kraujo dar turi nutekėti, kad suprastume, jog karas niekada nėra sprendimas, o tik griovimas? Dievo vardu ir dėl kiekvienoje širdyje glūdinčio žmogiškumo jausmo dar kartą raginu nedelsiant nutraukti ugnį", – tęsė Pranciškus, ragindamas sukurti sąlygas deryboms, kuriose būtų ieškoma ne jėga primestų, bet sutartų, teisingų ir stabilių sprendimų. O jie tokie bus, pridūrė popiežius, jei gerbs neliečiamą žmogaus gyvybės vertę, kiekvienos šalies suverenitetą ir teritorinį vientisumą, mažumų teises ir teisėtus lūkesčius.  

Labai apgailestautina dėl tolimesnių tarptautinės teisės principams prieštaraujančių veiksmų pastarosiomis dienomis, sukūrusių labai sunkią situaciją, pažymėjo Šventasis Tėvas, galvoje turėdamas Rusijos surengtus referendumus okupuotose Ukrainos teritorijose. „Tai didina branduolinio eskalavimo  riziką, nuogąstavimą dėl nekontroliuojamų ir katastrofiškų padarinių pasauliniu lygiu“, – sakė popiežius.

„Pirmiausia kreipiuosi į Rusijos Federacijos prezidentą, prašydamas sustabdyti šią smurto ir mirties spiralę, taip pat ir savo krašto žmonių labui. Taip pat, giliai liūdėdamas dėl didžiulių Ukrainos žmonių kančių, kurias jie patyrė dėl agresijos, kreipiuosi į Ukrainos prezidentą būti atviru rimtiems pasiūlymams dėl taikos. Visus tarptautinio gyvenimo dalyvius ir tautų politinius lyderius raginu daryti viską, kas įmanoma, kad vykstantis karas būtų užbaigtas, nesileidžiant į pavojingus eskalavimus, skatinant bei remiant dialogo iniciatyvas. Prašau, leiskime jaunosioms kartoms kvėpuoti sveiku taikos oru, o ne užterštu karo, kuris yra beprotybė, oru!“, – sakė popiežius, dar kartą ragindamas, po septynių mėnesių karo, naudoti visas diplomatines priemones, taip pat ir dar nepanaudotas, kad ši baisi tragedija baigtųsi. „Karas pats savaime yra klaida ir siaubas!“

Spalio 2 dienos vidudienio maldos mąstymą popiežius Pranciškus baigė kvietimu prisidėti prie Pompėjos Dievo Motinos maldos, kalbamos pirmąjį spalio sekmadienį, pasitikėti širdis keičiančio Dievo gailestingumu. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode