Sprogimas

Popiežius: nepykstu, kai žmonės manęs nesupranta

nesuprantaItalijos jėzuitų žurnalas paskelbė popiežiaus Pranciškaus pokalbio su jėzuitais, įvykusio rugsėjo 15 d. Kazachstano sostinėje, tekstą. Nunciatūroje įvykusiame susitikime dalyvavo 19 jėzuitų, tarnaujančių Vidurinės Azijos šalyse, Rusijoje ir Baltarusijoje. 

Daugiausia dėmesio buvo skiriama Rusijos Federacijos agresijai prieš Ukrainą. Pasak Pranciškaus, klaidinga manyti, kad tai tik Rusijos ir Ukrainos karas. Šio karo auka yra Ukraina, sakė popiežius, tačiau tai pasaulinis karas. Pasak jo, norint suprasti, kodėl šio karo nepavyko išvengti, reikia išnagrinėti jį sukėlusią dinamiką, tarptautinius veiksnius, kurie prisidėjo, kad šis karas prasidėtų. Popiežius vėl pakartojo, kad praėjusių metų gruodį vienas jį aplankęs valstybės vadovas įspėjo, kad NATO priartėjimas prie Rusijos sienų gali sukelti imperialistiškai mąstančios Rusijos reakciją.

Pasak popiežiaus dabar būtina išlaisvinti širdis nuo neapykantos. Pranciškus priminė, kad nuo pat pirmosios karo dienos jis dažnai kalba apie konfliktą, minėdamas Ukrainos kančias. Per pokalbį su jėzuitais Kazachstano sostinėje užsiminta ir apie popiežiaus žodžius, pasakytus per Ukrainos nepriklausomybės dieną, rugpjūčio 24-ąją. Tą dieną, matydamas Šv. Petro aikštėje iškeltą Ukrainos vėliavą, jis pamanė, kad reikėtų paminėti abiejų kare dalyvaujančių tautų – ukrainiečių ir rusų – kančias. „Per karus kenčia paprasti žmonės. Kaip visada, karų kainą sumoka vargšai.“ Tą kartą ji paminėjo ir „tą mergaitę, kuri buvo susprogdinta“. Pranciškus apgailestavo, kad tą akimirką žmonės pamiršo viską, ką iki tol jis buvo sakęs apie karą, o visi matė tik tuos vienus jo žodžius. „Suprantu žmonių reakciją, nes jie labai kenčia“, – prisipažino Pranciškus.

Popiežius paminėjo, kad jau kitą dieną po karo pradžios jis nuvyko į Rusijos ambasadą. Tai buvo neįprastas gestas. Popiežiai ambasadose nesilanko: jie tik priima ambasadorius,  kai jie įteikia skiriamuosius raštus, ir kai ateina atsisveikinti misijos pabaigoje. Ambasadoriui tą kartą popiežius pasakė, kad jis norėtų pasikalbėti su prezidentu Putinu, „jei jis paliks nedidelį langą dialogui“. Pranciškus priminė, kad jis taip pat priėmė Ukrainos ambasadorių ir du kartus telefonu kalbėjosi su prezidentu Zelenskiu, priminė susitikimus su kitais Ukrainos atstovais, su vyskupais. Popiežius taip pat priminė, kad Rusijos invaziją į Ukrainą jis pavadino „nepriimtina, bjauria, beprasmiška, barbariška, ir šventvagiška“.

Galiausiai popiežius pridūrė, kad jis supranta kenčiančių žmonių jautrumą. „Nepykstu, kai žmonės manęs nesupranta, nes gerai žinau, kokia kančia už to slypi“, – sakė Pranciškus. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode