Parama dėkojame




Sprogimas

Dviejų kardinolų misija – Ukrainos Kalvarija ir „dalyvavimo sakramentas“

misijaDu popiežiaus atstovai šiomis dienomis vykdo popiežiaus ir visos Bažnyčios atjautos misiją kraštuose, į kuriuos plūsta minios Ukrainos karo pabėgėlių – Lenkijoje ir Vengrijoje.
Kardinolas Konradas Krajewskis pirmadienį atvyko iš Romos į Doroguską, Liublino vaivadijoje, Lenkijoje, prie Bugo upės, tekančios per pasienio liniją tarp Lenkijos ir Ukrainos. 58 metų amžiaus lenkų kilmės kardinolas, popiežiaus išmaldininkas, dalijo pabėgėliams iš Ukrainos ir juos Lenkijoje priimantiems savanoriams popiežiaus palaimintus rožinius, paskui išvyko į Peremyšlį, geležinkelio stotyje liudijo popiežiaus artumą sutiktiems karo pabėgėliams, atkeliavusiems traukiniais iš Kyjivo ir Lvivo.
Antradienį, kovo 8 d. į Vengriją atvyko popiežiaus vardu tą pačią solidarumo misiją vykdantis kardinolas M. Czerny, Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterijos laikinasis vadovas. Jį lydintis Vatican News korespondentas Salvatore Cernuzio misijos išvakarėse paprašė kardinolo pasidalyti mintimis apie tą ko iš jo paprašė popiežius sakydamas, kad „dviejų kardinolo kelionė yra ne tik popiežiaus atstovavimas, bet ir visų krikščionių, kurie nori prieiti arčiau ir pasakyti: „Karas yra beprotybė! Sustokite, prašau! Pažvelkite į šį žiaurumą!““.
Kardinolas M. Czerny patikino, jog ši misija yra „konkretus būdas priartinti popiežiaus ir visos krikščionių bendruomenės žodį, maldą, pranašystę ir pasmerkimą prie vietos, kurioje žmonės kenčia“. „Ši misija yra dalyvavimo ir bendrystės veiksmas. Vykstu pamatyti, išgirsti ir mokytis, kad galėčiau jiems perduoti mūsų solidarumą. Nuoširdžiai trokštu perduoti popiežiaus liudijamą artumą“, – sakė Vengrijoje Ukrainos karo pabėgėlius lankantis Romos kurijos kardinolas.
Kardinolas M. Czerny, 75 metų amžiaus kanadietis, gimęs iš Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių iš Čekijos šeimoje, patikino esąs įsitikinęs, kad jo misija – perduodamas popiežiaus ir Bažnyčios solidarumas – yra „dalyvavimo sakramentas“, įgalinantis perduoti Evangelijos žinią ir konkrečią paramą. Jo vadovaujama neskaitlinga delegacija stengsis visa tai paliudyti: norą svetingai priimti karo pabėgėlius, iš arti paguosti kenčiančius, suteikti vilties tiems, kurie buvo priversti bėgti.

Kard. M. Czerny komentavo socialiniuose tinkluose platinamą nuotrauką – joje šiurpus vaizdas: per Rusijos bombarduojamą Irpiną mirusį dviejų vaikų motina. „Tai Kalvarijos simbolis. Žmonių gyvybės paaukojamos dėl žmogiškumui visiškai priešiškų tikslų. Bažnyčioje gavėnios laikotarpis, be abejo turime pasmerkti (karą), bet taip pat reikalinga sąžinės ataskaita, visi turime savęs klausti kokiu būdu kiekvienas iš mūsų prisideda prie smurto ir žiaurumo, kurį ši tragiška nuotrauka taip aiškiai parodė“, – samprotavo M. Czerny.

Kardinolas M. Czerny kalbėjo ir apie kitas Ukrainos pabėgėlių tragedijos kontekste išryškėjančias problemas: iš bombarduojamos Ukrainos į Europos Sąjungos kraštus bėgančių Ukrainoje gyvenančių ar studijuojančių afrikiečių ir azijiečių diskriminavimo atvejai. Kita problema – prekybos žmonėmis atvejai. „Tai drama, kurios augimui palankus dabartinis krizės ir pasimetimo laikotarpis. Matome ne tik karą, žmonių bėgimą nuo jo, bet ir pažeidžiamų asmenų pavergimo atvejus. Misijos metu šiai problemai skirsime ypatingą dėmesį“, –misijos į Vengriją išvakarėse sakė kardinolas M. Czerny.

Pridursime, kad abiejų kardinolų misija nėra tik dvasinis solidarumo liudijimas: jie su savimi atgabeno konkrečios, pabėgėliams skubiai reikalingos paramos. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode