Parama dėkojame




Kardinolas Ch. Schoenbornas: mane gąsdina žmonių tikėjimas sąmokslo teorijomis

gasdinaAustrijos vyskupų konferencijos nariai lapkričio 8 d. susirinko į Vienos arkivyskupijos rūmuose vykstančią rudens generalinę asamblėją. Keturias dienas truksiantis vyskupų susitikimas pradėtas Vienos Šv. Stepono katedroje aukotomis Mišiomis.

Vyskupų susitikimo programoje numatyta diskusija apie teologijos dėstymą Austrijoje ir teologijos fakultetų būklę. Vyskupai taip pat kalbėsis apie spalio mėnesį prasidėjusį sinodinį procesą ir apie sielovadą pandemijos sąlygomis. Austrijos vyskupus pasveikins apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedro López Quintana (kuris, prieš paskyrimą į Vieną, vadovavo nunciatūrai Vilniuje).

Prieš Austrijos vyskupų konferencijos posėdžio pradžią, šeštadienį, lapkričio 6 d., Vienos arkivyskupijos rūmuose vyko kardinolo Theodoro Innitzerio premijų įteikimas. Šia premija, pavadinta buvusio Vienos arkivyskupo vardu, kasmet apdovanojami mokslininkai ir visuomenės veikėjai. Premiją skiria Vienos arkivyskupija ir Austrijos vyriausybės mokslo ministerija. Premiją finansuoja Austrijos regionai, bankai, draudimo bendrovės ir pramonės bei prekybos federacijos.

Šiemet kardinolo Theodoro Innitzerio premijomis buvo apdovanoti net 26 mokslininkai. Premijų įteikimo proga Vienos arkivyskupas kardinolas Christophas Schoenbornas kalbėjo apie dabartinėmis pandemijos sąlygomis išryškėjusią skaudžią pasitikėjimo mokslu ir autoritetais krizę. Matome, kiek daug yra žmonių, atsisakiusių pasiskiepyti nuo koronaviruso ar netgi netikinčių viruso egzistavimu. Šis naujas skepticizmas mokslo atžvilgiu yra stebinantis ir bauginantis reiškinys, susijęs ir su pasitikėjimo praradimu visomis institucijomis.

Šiame kontekste Vienos arkivyskupas paminėjo savo susitikimus su Christophu Huberiu – vienu iš bendrovės „BionTech" įkūrėjų. 2020 m. jis kartu su dviem turkų kilmės mokslininkais iš Vokietijos Uğuru Şahinu ir jo žmona Özlem Türeci sukūrė vakciną nuo COVID-19. Kai mažiau nei per metus jiems pavyko gauti visus sertifikatus, įvyko kažkas keisto, sakė kardinolas. Vakcina buvo sutikta su didžiuliu skepticizmu. „Šis naujas skeptiškas požiūris į mokslą mane gąsdina", – sakė kardinolas Ch. Schönbornas. Tai rodo ir labai gilų visuomenės susiskaldymą. Pasitikėjimo praradimas yra labai pavojingas reiškinys, nes juk patikimi moksliniai tyrimai yra laisvos ir demokratinės visuomenės ramstis. Negalima leisti, kad sąmokslo teorijų kūrėjai ir pražūties pranašai griautų darnaus visuomenės sambūvio pamatus. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode