Sprogimas

Afganistano katalikų vadovas: melskitės už mus

melskitesTarptautinė bendruomenė su nerimu stebi padėtį Afganistane, kur nuo sekmadienio, įžengę į sostinę Kabulą, valdžią praktiškai jau perėmė Talibano kovotojai.
„Prisidedu prie visų reiškiamo susirūpinimo dėl padėties Afganistane“, – sakė popiežius Pranciškus sekmadienio vidudienį. „Prašau kartu su manimi melsti taikos Dievą, kad liautųsi ginklų žvangesys ir kad būtų ieškoma sprendimo susėdus prie dialogo stalo. Tik taip iškankinti tos šalies gyventojai – vyrai, moterys, seneliai ir vaikai – galės grįžti į savo namus ir gyventi taikiai bei saugiai, gerbdami vieni kitus.“

Talibanas sekmadienį perėmė Afganistano kontrolę. Buvusi valdžia pripažino, kad kovotojai laimėjo du dešimtmečius trukusį karą. JAV kartu su NATO sąjungininkais Talibano valdžią Afganistane nuvertė 2001 m., tačiau taip ir nesugebėjo sukurti naujų valdžios struktūrų ir taip paveikti visuomenės santvarkos, kad po tarptautinių pajėgų pasitraukimo Afganistanas tvarkytųsi pagal Vakarų valstybėms įprastus laisvės ir demokratijos standartus. Per du dešimtmečius trukusį karą Afganistane žuvo daugiau nei 6 tūkst. JAV karių ir kito personalo, daugiau kaip tūkstantis kitų NATO šalių karių, apie 73 tūkst. Afganistano karių ir policininkų, beveik 50 tūkst. civilių gyventojų. Nežinomas žuvusių talibų kovotojų skaičius. Manoma, kad ir jų žuvo dešimtys tūkstančių.
Daugelį stebina netikėtai greitas Talibano kovotojų laimėjimas. Jiems įsiveržus į Kabulą kilo panika, daugybė žmonių bando pabėgti. Sostinėje vis dar esančios JAV pajėgos, kontroliuojančios Kabulo oro uostą, turėtų užtikrinti saugų atsitraukimą ne tik saviesiems, bet ir kitų šalių piliečiams bei savo talkininkams afganistaniečiams, kuriems dabar gresia mirtinas pavojus.

Niekas nežino, koks likimas laukia Afganistano. Įsigalėsiantis šariatas tikrai reikš, kad moterys negalės užimti jokių oficialių pareigų, kad mergaitės negalės lankyti mokyklos. Dėl savo ateities labai susirūpinę ir religinių mažumų bendruomenių nariai. Katalikų Bažnyčia Afganistane turi 2002 m. įkurtą oficialią struktūrą – misiją sui iuris, kuriai vadovauja italas kunigas Giovanni Scalese. „Išgyvename didelio nerimo dienas. Kreipiuosi į Vatikano radijo klausytojus: melskitės, melskitės, melskitės už Afganistaną!“, – sakė jis sekmadienį telefonu kalbėdamasis su mūsų kolega iš Vatikano radijo laidų italų kalba redakcijos. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode