Sprogimas

Vatikanas pagal finansų priežiūros efektyvumą – pirmame pasaulio dvidešimtuke

finansuTęsiasi visapusiška Šventojo Sosto finansų reforma, kurios tikslas yra sukurti aukščiausius kriterijus atitinkančius įstatymus, modernias institucijas ir veiksmingą, efektyvią praktiką. Pagal naujausią MONEYVAL ekspertų įvertinimą, Šventojo Sosto efektyvumas pelno vietą pirmame valstybių dvidešimtuke. 

Nepriklausoma Vatikano priežiūros ir finansinės informacijos valdyba (AISF) paskelbė naujausią ataskaitą, apibendrinančią 2020 metų rezultatus. Joje daug dėmesio skiriama Europos Tarybos komiteto kovai su pinigų plovimu, terorizmo finansavimu ir kitais finansiniais nusikaltimais ekspertų vizitui pernai metų rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje ir jų įvertinimui. Dvi savaites trukusio vizito ekspertai vertino ankstesnių rekomendacijų taikymą ir Vatikano finansinį skaidrumą užtikrinančių institucijų darbą pagal vienuolika parametrų. Pagal penkis rodiklius efektyvumas buvo įvertintas kaip esminis, pagal šešis – kaip pakankamas. MONEYVAL savo ruožtu yra Finansinių veiksmų darbo grupės kovai su pinigų plovimu bei teroristų finansavimu (FATF) dalis. FAFT nustato pasaulinius pinigų plovimo ir teroristų finansavimo  prevencijos standartus ir vertina virš 200 valstybių finansines sistemas. Bendroje FAFT klasifikacijoje Šventasis Sostas pakilo iki antrojo dešimtuko.

Šis rezultatas pasiektas per palyginus trumpą laiką ir neabejotinai bus pagerintas, atsižvelgus į Šventojo Sosto ryžtą toliau atitikti aukščiausių kriterijų reikalavimus. Vatikano priežiūros ir finansinės informacijos valdyba nurodo, kad kitas Šventojo Sosto įstatymų atitikimo šiems kriterijams patikrinimas įvyks po trijų metų, o jų efektyvaus veikimo – po penkerių metų. AISF ataskaitos, apimančios ir įtartinos veiklos arba apsikeitimo informacija statistiką, nuo 2012 metų yra skelbiamos viešai jos oficialioje interneto svetainėje italų ir anglų kalbomis. Šioje svetainėje pateikiama ir visa kita informacija apie Šventojo Sosto finansinę veiklą reguliuojančius įstatymus ir jų laikymąsi užtikrinančias institucijas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode