Sprogimas

Bažnyčių naktis Šveicarijoje

naktisGegužės 28-ąją bažnyčių durys Šveicarijoje liks atviros ir saulei nusileidus – visi kviečiami į ilgą ir džiugią atvirų bažnyčių naktį – trečią kartą rengiamos iniciatyvos metu bus galima, visų pirma, susikaupti maldai, sudalyvauti liturginėse apeigose. Taip pat pažiūrėti filmą ar spektaklį, aplankyti istorinę šventovę su gidu, šeimoms – susitikti su kitomis šeimomis, o jaunuoliams – su kitais jaunuoliais, paklausyti klasikinės arba modernios muzikos koncerto.

Pirmoji Bažnyčių naktis Šveicarijoje buvo surengta nusižiūrėjus į Austrijos ir kitų kraštų pavyzdį 2016 metų rugsėjo mėnesį Argau kantone. Tą naktį buvo atviros apie 80 bažnyčių durys. Po metų prie iniciatyvos prisidėjo dar keli kantonai, o Trečiąją bažnyčių naktį jau galima pavadinti nacionaliniu renginiu, kuriame dalyvaus visi kantonai.

Pirmąją bažnyčių naktį Argau kantone rengė krikščionys reformatai ir katalikai. Tad tai ir ekumeninė iniciatyva, kuri tokį pobūdį išlaikė ir vėlesniais metais. Šiais metais Bažnyčių nakties iniciatyvos vyksta visomis keturiomis Šveicarijos konfederacijoje naudojamomis kalbomis: vokiečių, italų, prancūzų ir net pačia rečiausia – retoromanų.

„Bažnyčių nakties iniciatyva Šveicarijoje iš tiesų prigijo. (...) Tai tik patvirtina, jog geri sumanymai peržengia kalbines sienas. Ilgoji bažnyčių naktis tapo dideliu ekumeniniu renginiu visoje Šveicarijoje. Ji suvienija žmones nepaisant kalbos ir konfesijos, bažnyčių ir bendruomenių ribų. Ji atveria duris ir tiems, kurie nedalyvauja įprastame bažnytiniame gyvenime.  Ilgoji bažnyčių naktis leidžia pamatyti Bažnyčias kitu kampu, parodo visus atspalvius, kviečia į atradimo, ką reiškia būti Bažnyčia, kelionę“, – rašo pastorius Christoph Weber-Berg, Argau Reformatų Bažnyčios tarybos pirmininkas, vienas iš iniciatyvos organizatorių.

„Linksma ilga naktis. Jau trečią kartą Šveicarijoje rengiama ilgoji bažnyčių naktis. Tai sėkmingas ir populiarėjantis sumanymas: daug žmonių gauna progą pamatyti Bažnyčią, religiją ir tikėjimą naujoje perspektyvoje. Ilgoji naktis suteikė vietos daugeliui idėjų: tradicijai ir eksperimentams, klasikinėms ir šiuolaikinėms temoms, susikaupimui ir prasiblaškymui“, – atitaria Luc Humbel, pasaulietis, įvairias katalikiškas asociacijas vienijančios Šveicarijos centrinės katalikų konferencijos pirmininkas. – „Dėkoju organizatoriams ir organizatorėms už jų įsipareigojimą, visoms bendruomenėms ir parapijoms, kurios linksmai dalyvaus gegužės 28 dienos susitikimuose“. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode