Sprogimas

Leckavoje atgaivintos Jokūbinių tradicijos

Šeštadienį vakare Leckavos Dainų Slėnyje įvyko tradicinis Jokūbinių jomarkas. Visą vakarą žmones linksmino įvairūs atlikėjai, netrūko pramogų bei vaišių. Vakaro pradžioje dangus padovanojo smarkią liūtį, tačiau šventės dalyvių tai neišgąsdino. Vakarą vainikavo Jokūbinių laužas.

 

Atgaivintos tradicijos

Leckavoje Jokūbinių tradicija tęsiasi jau nuo Pirmojo pasaulinio karo. Pasak Urvikių kultūros centro vadovės Vitos Černookienės, anksčiau visi po Kalvarijos atlaidų suvažiuodavo į Leckavą švęsti Jokūbinių, vykdavo koncertai, prekyba visą savaitę, vėliau šventės laikotarpis sutrumpėjo iki 3 dienų. „Mes šventės datos nekeičiam nuo pat Pirmojo pasaulinio karo. Jokūbinės vyksta antrą savaitgalį po Kalvarijos atlaidų. Ir šiemet pirmą kartą bandėme atgaivinti senuosius papročius, šventės vedėjai apsirengę kaip prekeiviai, senais rūbais ir ragina žmones pirkti įvairius gaminius, nuo medaus iki rankų darbo rūbų“,– teigė V. Černookienė.

Viso vakaro metu šventės vedėjai imitavo automobilio bei ožkų pardavimą, netgi buvo surengtas aukcionas, kuriame dalyviai siūlė norimą pinigų sumą už ožką. Vyko loterija, kurioje buvo galima laimėti įvairių namų buities daiktų. Pagrindinis vakaro prizas – elektrinė tarka. Pinigai surinkti už loterijos bilietus bus skiriami kitų metų šventei organizuoti.

Netrūko pramogų

Jauniausi šventės dalyviai galėjo linksmintis ant milžiniško batuto arba išbandyti jodinėjimą žirgais. Atsigaivinti buvo galima įvairiais kokteiliais, alumi ir taip pat užkąsti keptos duonos ar karštų patiekalų.

Šventės pradžioje į aikštę buvo pakviesti visi kolektyvai, kurie šventę atidarė, jau Jokūbinių himnu tapusia Vytauto Kernagio daina „Mūsų dienos kaip šventė!“. Šventės svečius linksmino ir liūdėti neleido grupė „Optimistai“, šokių kolektyvai „Jurginas“ bei „Mitrulis“, romansų grupė „Akmenės vyrai“, kapela „Linksmieji vyrukai“, folkloro ansamblis „Ašvija“, atlikėjai Nerijus ir Aurimas. Taip pat šventės pabaigoje koncertuoti atvyko ir anksčiau vykusio projekto „Kelias į žvaigždes“ dalyviai Anatolijus bei Laisva.

Tvirčiausios rankos rinkimai

Linksmybių buvo ir sporto mėgėjams. Didžiąją vakaro dalį, stipriausių rankų savininkai galėjo išmėginti savo jėgas rankų lenkimo rungtynėse. Kol atlikėjai linksmino dalyvius, jie šalia scenos konkuravo, kuris iš visų yra stipriausias, o vakarui einant į pabaigą įvyko finalas. Tiesa, rankų lenkimo čempionate dalyvavo ne tik vyrai, bet ir moterys. 3 vyrai bei 3 moterys buvo apdovanoti medaliais.

Pasveikino Seimo narė

Į šventę pasveikinti jos dalyvių atvyko ir politinė bei visuomenės veikėja, LR Seimo narė Laima Nagienė. „Pirmiausia noriu jus pasveikinti su gražia švente, palinkėti visiems sveikatos, tegul vasaros džiaugsmai jums širdį džiugina, būkit laimingi.“– sakė L. Nagienė.

Autorės nuotr. Daugiau nuotraukų: (7) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode