Sprogimas

Lopšeliuose-darželiuose – nauja mokesčio už vaikų išlaikymą tvarka

Savivaldybės taryba po ilgų diskusijų balsų dauguma patvirtino Mokesčio už vaikų išlaikymą ugdymo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos aprašą. Nuo vasario 1-osios įsigaliosianti naujoji tvarka palankesnė tėveliams. Joje – daugiau aiškumo.

Vasarą lieposrugpjūčio mėnesiais nebereikės mokėti 11 eurų mėnesinio mokesčio už ugdymo aplinkos išlaikymą, jeigu vaikas nelankys lopšelio-darželio visą mėnesį.

Jeigu vaikas tuo laikotarpiu bus vedamas į budinčią ugdymo įstaigą – mokesčius reikės mokėti į lankomos įstaigos sąskaitą.

Šis mokestis galės būti naudojamas tik ugdymo reikmėms:

• kasdien naudojamoms ir ilgalaikėms (lauko žaidimų įrenginiams, elektroninėms, interaktyvioms priemonėms ir kt.)

• paslaugoms, susijusioms su ugdymo įgyvendinimu, pažintinei, kultūrinei ar edukacinei veiklai apmokėti

• higienos, dezinfekcinėms ir valymo reikmėms (ne daugiau kaip 10 proc. nuo surinktos ugdymo aplinkos išlaikymo mokesčio sumos)

Ataskaitas apie tai, kaip ir kur panaudotos surinktos šio mokesčio lėšos, ugdymo įstaigos tėvams turės teikti kiekvieno ketvirčio pabaigoje viešai – savo interneto svetainėse. 

Kaip 11 eurų mėnesinis mokestis už ugdymo aplinkos išlaikymą mokamas karantino, ekstremalios arba avarinės situacijos metu?

Šalyje paskelbtos ekstremalios situacijos arba karantino metu ir dėl avarinės situacijos, kai vaikų ugdymas nevykdomas, mokestis mažinamas – proporcingai tiek dienų, kiek ugdymo procesas nebuvo vykdomas arba organizuojamas nuotoliniu būdu.

Šio karantino laikotarpiu lopšeliai-darželiai dirba, todėl 11 eurų ugdymo aplinkos išlaikymo mėnesinį mokestį tėveliai turi mokėti, nors įstaigos vaikas ir nelanko.

Jeigu tėveliai gali dirbti nuotoliniu būdu, rekomenduojama (bet neprivaloma)  darželinukus ir priešmokyklinio amžiaus vaikus prižiūrėti namuose.

Kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras raštu pateikia Savivaldybei siūlymą įvesti infekcijų plitimą ribojantį režimą, o Savivaldybės administracijos direktorius pasirašo sprendimą dėl infekcijų plitimą ribojančio režimo visoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje ar atskirose grupėse, ugdymo procesas nevykdomas arba organizuojamas nuotoliniu būdu. Tokiu atveju 11 eurų mokesčio mokėti nereikia. 

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode