Sprogimas

Modernus Klimato muziejus jau Telšiuose

Per Lietuvą keliaujantys 4 Klimato muziejus jūriniai konteineriai šiandien atvyko į Telšius. Birželio 14 d., 11.00 val. Sporto centro stadione telšiškiai kviečiami atverti muziejaus duris kartu su Leonardu Pobedonoscevu ir dainavimo studijos „Šaltinis“ solistais (vadovė Ernesta Dargužienė).

Jau Vilnių, Trakus ir Kėdainius aplankęs Klimato muziejus skaičiuoja beveik 12 000 lankytojų. „Šiuolaikiška, informatyvu ir labai įdomu! Kiekvienam būtina apsilankyti!“, — su džiaugsmu muziejų rekomenduoja kėdainiškė Živilė Marčiūtė kartu su visa šeima. Tokių susidomėjusių lankytojų Kėdainiuose buvo beveik 2 000.

„Mane labiausiai nustebino, kad 1.4 % visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų generuoja sportbačių gamyba! Neveltui man ši sportbačių mada nelabai prieš širdies“, — savo paskyroje juokavo vienas populiarių kelionių blogų „Noriu ir keliauju“. Klimato muziejuje tokių šokiruojančių faktų ne vienas — lankytojai supažindinami su karšto dušo, picos kepimo ar Netflix žiūrėjimo padariniais klimato krizei, nepraleidžiami ir didesnio masto teršėjai: pramonė, transportas ir ūkininkavimas.

Savo kelionės metu muziejus skaičiuoja lankytojų CO2 pėdsaką, kurį vėliau kompensuoja sodinamais medžiais platformoje www.pasodinkmedi.lt. Interaktyvios ekspozicijos muziejuje taip pat ragina kiekvieną pasižadėti tikslingai keisti savo įpročius aplinkai draugiškesniais: „Atostogauti keliausiu traukiniu ar dviračiu!“, „Mažinsiu maisto atliekų kiekį“, „Stengsiuosi daugiau vaikščioti pėsčiomis“ ir daugybė kitų įkvepiančių užrašų puošia muziejaus sieną.

Klimato kaitos ekspozicijoje Telšiuose bus galima apsilankyti iki birželio 19 d., registracija į nemokamas ekskursijas www.klimatomuziejus.lt. Vėliau muziejus kelionę tęs per sekančius 12 Lietuvos miestų: Gargždus, Uteną, Panevėžį, Šiaulius, Mažeikius, Palangą, Šakius, Marijampolę, Birštoną, Tauragę, Jonavą ir Kauną. 2023-aisiais muziejus tęs kelionę Latvijoje.

Keliaujančio muziejaus projektą įgyvendina asociacija „Aktyvus jaunimas“, finansuoja Europos klimato iniciatyva. Muziejaus kelione rūpinasi logistikos partneris Hoptrans. Informacinis projekto rėmėjas – TV3 žiniasklaidos grupė. Projekto idėją Lietuvoje remia Telia, IKI, Walk15 ir Mantinga.

Ado Surkevičiaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode