Sprogimas

Apsilankyti kviečia virtuali Telšių kūrėjų galerija

Baigiantis metams, atnaujintoje Telšių menų inkubatoriaus internetinėje svetainėje startavo Telšių kūrėjų virtuali galerija. Apsilankyti galite vadovaudamiesi šia nuoroda: https://telmi.lt/virtuali-menininku-galerija/.

„Telšiai ne veltui vadinami „menininkų miestu“. Per pastaruosius devynis dešimtmečius čia susiformavo savita meninė kultūra – Telšiai tapo unikaliu miestu, kuriame skirtingose viešosiose erdvėse atsirado daug meninių akcentų, skulptūrų, metalo plastikos elementų. Visa tai atsirado tik dėl Žemaitijos sostinėje gyvenančių ir kuriančių menininkų pastangų“, – sakė Telšių menų inkubatoriaus direktorė Palma Urbanavičienė.

Kuriantys žmonės šiandien išgyvena ne pačius geriausius laikus, ženkliai sumažėjo domėjimasis ne tik įvairiomis kultūrinėmis paslaugomis, bet ir meno kūriniais. Virtuali erdvė tampa paklausiausia zona, į kurią keliasi vartotojai. Dėl šios priežasties Telšių menų inkubatorius ėmėsi iniciatyvos parengti projektą „Telšių kūrėjų virtuali galerija“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Šis projektas suteikė galimybę sukurti menininkų kūrinių galeriją, kuri suteikia galimybę kūrėjų darbus išpopuliarinti ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Galeriją parengė ir viešai auditorijai prieinamą sukūrė Telšių menų inkubatoriaus.

Paruošiamąjį darbą, bendraujant su kūrėjais, atliko Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studijų administratorė Inga Damunskienė. Menininkai užpildė anketas, atrinko kūrinius, kuriuos reikia fotografuoti. Gauta informacija susisteminta, suskirstyta į kelias sritis, tekstai išversti į anglų kalbą. Fotografas Šarūnas Jonkus parengė nuotraukas, kurios patalpintos į galeriją. Projekte dirbo projekto dizainerė Neringa Pučkoriūtė. Ji koordinavo visus parengiamuosius galerijos darbus nuo pradžių iki pat virtualios galerijos atsiradimo tinklapyje. Galerijai skirtą tinklalapio struktūrą sukūrė Dovydas Baublys. Virtuali galerija sukurta taip, kad bet kada ją galima papildyti naujais kūrėjais arba koreguoti esančią informaciją. Apsilankymui galerijoje ir virtualioms durims atverti sukurtas video filmukas.

„Tai, kad Telšiuose yra daug kuriančių menininkų žino galbūt ne visi, tačiau vos vieno mygtuko paspaudimu virtualias duris atvėrusi kūrėjų galerija leis plačiam auditorijos ratui susipažinti su menininkų kūryba. Tai ne tik parduodamų kūrinių bei paslaugų pristatymas internete, bet ir informacija apie pačius menininkus“, – akcentavo P. Urbanavičienė ir pridūrė, kad, tikėtina, jog šios galerijos lankytojai susidomės išskirtiniais meno kūriniais ir jų pritaikymu statinių bei patalpų interjeruose.

Vyresnio amžiaus menininkai beveik visi turi savo svetaines ir prekiauja savo kūriniais virtualioje erdvėje. Šis projektas pagelbės ne tik menininkams, kurie įsitvirtinę meno rinkoje, bet ir jauniems kūrėjams, į galeriją įtraukiant jų darbus, reklamuojant juos. Telšių menų inkubatoriaus svetainėje adresu www.telmi.lt atsirado nuoroda į menininkų galeriją, o trumpas Telšių miesto meninius akcentus ir jų kūrėjus pristatantis filmukas tapo lyg įžanga, pradedant kelionę po virtualią galeriją.

Sukurtai galerijai viešinti dizainerė Rasa Dedelienė sumaketavo projekto atributiką-lipdukus: „MADE in SAMOGITIA www.telmi.lt“, „Telšiečių menai www.telmi.lt“, „MADE by Žemaitis www.telmi.lt“, „VEIZIEK, kon SU/priKŪRIAU www.telmi.lt“, „Telšiečiai kuria www.telmi.lt“, „Velniški menā www.telmi.lt“. Jie bus nemokamai dalinami pasibaigus karantinui Telšių menų inkubatoriuje, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete, Telšių rajono savivaldybėje, Žemaitijos turizmo centre, Telšių kultūros centre ir kitose praeivių lankomose vietose.

Telšių menų inkubatoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode