Sprogimas

Elektromobilių stotelės jau veikia ir Mažeikiuose

Agnė Matelė

Mažeikiuose jau veikia elektromobilių įkrovimo stotelės. Savivaldybės tarybos sprendimu ši paslauga nemokama.

 

Laisvės g., prie prekybos centro „Maxima“, ir Sedos g., prie prekybos centro „Iki“, pastatytose įkrovimo aikštelėse vienu metu gali krauti du automobilius. Apie 80 proc. automobilio akumuliatoriaus talpos įkraunama maždaug per pusvalandį.

Planuojama įrengti dar keturias tokias įkrovimo stoteles. Jos jau perduotos Savivaldybei. Sprendžiama, kuriose viešose vietose jos bus įrengtos ir kaip eksploatuojamos.

Apie stoteles

Dar visai neseniai elektromobilių greito įkrovimo stoteles Lietuvoje galima buvo suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų. Džiugu tai, kad situacija keičiasi ir šiandien jau yra 23 (24) elektromobilių greito įkrovimo stotelės.  

O iki kitų metų vasaros Lietuvos keliuose turėtų atsirasti 100 naujų elektromobilių įkrovimo stotelių. Jų tinklo plėtrą įgyvendina Transporto kompetencijų agentūra drauge su 39 šalies savivaldybėmis, kurių pasirinktose vietose ir įrenginėjamos 22 kW galios stotelės. 

Šimtas elektromobilių įkrovimo stotelių Lietuvoje bus įrengiamos laikantis taikos sutarties tarp Energetikos ministerijos ir Vokietijos įmonės „Danpower“ sąlygų. Šio projekto įgyvendinimas pavestas Transporto kompetencijų agentūrai.

Kas tas greitas įkrovimas

Elektromobilių baterijų įkrovimo laikas priklauso nuo begalės aplinkybių – lauko temperatūros, baterijos temperatūros, įkrovimo stotelės būklės, elektros instaliacijos iki įkrovimo stotelės būklės, baterijos talpos ir esamo įkrovimo lygio. Idealiomis sąlygomis nuo 0% elektromobilio bateriją iki 80% įkrausite per pusę valandos, bet tai galioja tik vadinamiems “pirmos kartos elektromobiliams”, kurių baterijos talpa neviršija 30 kWh. 

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode