Sprogimas

Mažeikiai – pirmasis šalyje miestas, dalyvavęs virtualiame IQ forume (2)

Birutė Šneideraitienė

Mažeikių rajono savivaldybė – pirmoji Lietuvoje kartu su IQ.The Economist šiandien, gegužės 11 d., surengė tiesioginę vaizdo konferenciją tema „ COVID-19 įtaka regionų verslui: diskusija Mažeikiuose“.

 

Sveikino meras

Forumą moderavęsIQ vyr. redaktorius Ovidijus Lukošius pasveikinti konferencijos dalyvius pirmiausia pakvietė Savivaldybės merą Vidmantą Macevičių. Šis, linkėdamas dalykiškos diskusijos ir vildamasis, jog į didelę dalį klausimų bus surasti atsakymai, trumpai apžvelgė pandemijos karantino laikotarpiu situaciją Mažeikių rajone. „Į Mažeikius iš užsienio grįžo per 1300 mažeikiškių, iš jų apie 170 reikėjo izoliuoti, nes patys neturėjo sąlygų. Tai Savivaldybei kainavo 105 tūkst., o viso išlaidų patirta –170 tūkst. eurų“, – sakė V. Macevičius. Pasak jo, koronavirusas nustatytas 7 mažeikiškiams: iš jų 5 pasveiko, vienas gydomas Klaipėdos ligoninėje, vienas – namuose.

Savivaldybės meras dėkojo „PK Orlen“ kolektyvui už atsakingumą: „Įmonėje karantino metu vyko kapitalinis remontas ir buvo į Mažeikius atvykę per 500 darbuotojų iš kitur, tačiau viskas praėjo be pasekmių, išvengėm pandemijos protrūkio.“

Pasak mero, Mažeikiuose per 1500 darbuotojų yra prastovose ar neapmokamose atostogose, ir per 100 sustabdytų individualių veiklų, dėl ko antrą ketvirtį Savivaldybė negaus apie milijoną eurų.

V. Macevičius informavo konferencijos dalyvius apie Savivaldybėje ruošiamus projektus verslininkų lengvatoms: „Bet tai nedidelė dalis. Net, jei visai atleistume nuo mokesčių, tai sudarytų tik 1,2 mln eurų.“

Meras iš specialistų tikėjosi išgirsti, kaip galėtų būti kompensuojami nuostoliai, kaip sumažinti biuokratinę naštą, kokie valstybės institucijų planai, kaip dirbti, kad atsigautų verslas su mažiausiais nuostoliais ir kt.

Žalia skaitmeninė Europa

Konferencijoje pranešimą apie Europos atsaką į COVID-19 bei numatomą ekonomikos gelbėjimosi planą skaitė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius. Jo teigimu ateitis privalo būti žalia ir būtina išnaudoti skaitmeninį potencialą, ką išmokė pandemija. „ Kurkime žalią skaitmeninę Europą su žmogiškuoju veidu“!

Paveikta 70 proc. ekonomikos

Apie karantino poveikį ekonomikai, galimus scenarijus, prognozes ir įtaką verslui pranešime kalbėjo Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus viršininkė Kotryna Tamoševičienė. Pasak jos, 2020-ieji metai sugadinti. Ekonomika krito 9 proc., ženklai sumažėjo elektros suvartojimas, keleivių skaičius oro uostose, o tai, anot pranešėjos, smarkiai paveikė turizmo ir apgyvendinimo sektorius, taip pat turi įtakos ir verslo santykių stabilumui. K. Tamoševičienė akcentavo, jog Lietuvoje pradinis poveikis ekonomikos susitraukimui sudaro apie 70 proc. Nukentėjo ir baldų pramonė, liūdnos prognozės maitinimo įstaigoms. 30 proc. išaugo bedarbių skaičius. Nors šiek tiek ūgtelėjo maisto prekyba, išaugo internetinė prekyba, tačiau tai sudaro tik 5 proc. bendros prekybos.

Diskusijos

Vėliau vykusiose diskusijoje dalyvavo „Global BOD Group“ valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius, Užimtumo tarnybos Mažeikių skyriaus vedėja Rita Jurkūnienė, Savivaldybės tarybos ekonomikos komiteto pirmininkė Odeta Jasmontienė, Savivaldybės meras Vidmantas Macevičius bei jo komanda, Mažeikių verslininkai.

Konferencijos vaizdo įrašą galima stebėti Mažeikių rajono savivaldybės Facebook profilyje.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode