Sprogimas

Kėdainių gyventojai jau gali naudoti viešai tiekiamą vandenį gėrimui ir maistui

Kėdainių gyventojai, kuriems vanduo tiekiamas iš pirmosios miesto vandenvietės, jau gali jį gerti bei naudoti maisto gamybai.

Apie tai trečiadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), pavakarę gavusi  laboratorinių tyrimų rezultatus dėl vandens kokybės. Mėginio rezultatai yra geri.    

„Ištyrus 13 valstybinių mėginių, atrinktų iš septynių vandenvietės gręžinių bei vandens paruošimo
etapuose ir iš vartotojų čiaupų, leistinas normas viršijančios gyvsidabrio koncentracijos nė viename mėginyje nenustatyta“, – nurodoma VMVT pranešime. 

Sprendimas laikinai uždrausti vartoti vandenį maistui buvo priimtas siekiant apsaugoti vartotojus, gavus informacijos, jog viename iš įmonės savikontrolės mėginių buvo nustatyta beveik dvigubai leistiną normą viršijanti gyvsidabrio koncentracija.

Kilusių įtarimų nepatvirtino nei VMVT inspektorių atrinkti valstybiniai, nei bendrovės „Kėdainių vandenys“ papildomi savikontrolės mėginiai.

Kaip nurodo VMVT, vadovaujantis atsargumo principais, „Kėdainių vandenims“ bus nurodyta
dažniau nei įprasta stebėti tiekiamo geriamojo vandens saugos ir kokybės rodiklius.  

Kėdainių rajono savivaldybė pirmadienį pranešė, kad vandenvietėje imto vandens mėginyje rasta 1,71 mikrogramo gyvsidabrio, kai leistina norma yra 1 mikrogramas.

Dėl Kėdainiuose gyvsidabriu užteršto vandens į teisėsaugą kreipėsi Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis.

Jo teigimu, vandens tiekimu besirūpinanti bendrovė „Kėdainių vandenys“ delsė pranešti savivaldybei apie nustatytą taršą, o bendrovės vadovas Rimgaudas Praninskas buvo pateikęs klaidingą informaciją – savivaldybės administracijos direktoriui buvo nurodęs, jog tarša gyvsidabriu neviršija leistinos normos ir siekia 0,71 mikrogramo.  „Kėdainių vandenų“ vadovas sako, jog tai buvo netyčinė klaida.  

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, balandžio 22 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode