Sprogimas

Devintąjį kartą Šiauliuose organizuotas labdaringas Vienos pokylis

Vasario 22 d. vakarą Šiaulių arenoje (Jono Jablonskio g. 16) netrūko pasidabinusių šiauliečių, svečių iš kitų Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Baltarusijos ir Ispanijos miestų, mat čia vyko tradicinis Labdaringas Vienos pokylis.

Atkeliavęs iš Austrijos ir aristokratiška dvasia dvelkiantis pokylis duris plačiai atvėrė visai visuomenei jau seniai, o pagrindiniu tokių pokylių tikslu yra laikoma labdara bei tradicija susiburti, puoselėti visuomeniškumą, skleisti eleganciją, bendrauti ir džiaugtis šokiu. Šiauliuose šią Vienos pokylio tradiciją devintus metus sėkmingai plėtoja Šiaulių Rotary klubas „Harmonija“, kuris ir šiais metais pakvietė visus norinčius į išskirtinį vakarą, o jo metu paaukotas lėšas paskyrė VšĮ Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centrui.

Labdara yra pagrindinis Vienos pokylio tikslas. Tai tradicija tapęs renginys, kuriame šiauliečiai ir miesto svečiai mėgaujasi galimybe susiburti, bendrauti, šokti ir aukoti. Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ veikla orientuota į paramą ir pagalbą Šiaulių miesto bei regiono žmonėms ir organizacijoms. Klubo ne vienerius metus vykdoma labdaringa veikla ir mecenavimas tampa didele paskata paramos laukiantiesiems. Pasirinkta viena iš labdaros skatinimo formų ‒ Vienos pokylis ‒ gyvuoja jau devynerius metus ir maloniai stebina svečių dosnumu ir pritarimu.

Akcentuodami klubo svarbą ir reikšmę Šiaulių kraštui ir visai Lietuvai, Labdaringą Vienos pokylį pradėjo Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ 2019–2020 m. prezidentė Giedrė Brazlauskaitė ir garbingi ponai.

„Mano mintyse šiandien skamba: vienas du trysvienas du trysvienas du trys… Valso ritmo žingsnelių skaičiuotė, kurią išmokau dar mokykloje. Tačiau vienas du trys kasdienybėje – tai ne tik šokio ritmas. Šie skaičiai šiandien kalba mums ir apie mus. Ką jie sako? Vienas – tai labdara, du – pagarba ir ištikimybė klasikai, tradicijoms, trys – tai žmonės, kuriuos sutinkame ir kuriais rūpinamės… Vienas – tai pramoga, du – tai tarnystė, trys – sklaida apie kažkam gal vis dar mistinį Rotary judėjimą. Vienas du trys sakome prieš šokdami nuo tramplino ar nerdami į šaltą vandenį, sporto varžybose susikaupę prieš starto šūvį… Tad ir dabar prieš skelbiant 9-ojo labdaringo Vienos pokylio pradžią norėtųsi simboliškai suskaičiuoti: vienas, du, trys! Pokylį pradedame!“, – tokiais žodžiais pokylio pradžią paskelbė klubo prezidentė G. Brazlauskaitė.

Labdaringo Vienos pokylio išvakarėse, vasario 23 d., Rotary šventė 116-ąjį gimtadienį. Klubo „Harmonija“ nariai džiaugėsi galėdami ne tik švęsti, bet ir švente dalintis su kitais.

„Pirmą kartą dalyvauju šiame pokylyje ir esu maloniai nustebintas. Noriu pasidžiaugti Jūsų klubu, kuris tęsia mūsų Apygardos ir mūsų pasaulinės organizacijos Rotary International siekius. Prezidente, manau, kad Jūsų klubas, kuris jau devintus metus organizuoja šį pokylį išties rengia jį ne tam, kad parodytų save, bet tam, kad galėtume padėti mūsų žmonėms, kuriems Dievas nebuvo toks dosnus kaip mums. Labai nuoširdus ačiū Jūsų klubui ir asmeniškai prezidentei. Linkiu tokio paties įkvėpimo ir toliau, su tokiu įkvėpimu įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Noriu pagarsinti, kad šiandien Lietuvoje yra 56 Rotary klubai ir turime daugiau kaip 1600 Rotary narių, tad visų mūsų pastangų dėka galime sukurti prasmingus projektus“, – sakė Rotary International 2019‒2020 m. Apygardos 1462 Valdytojas Arūnas Burkša.

Taip pat Apygardos Valdytojas pasveikino prezidentę su gimtadieniu, kuris vyko vasario 16-ąją, Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo dieną, įteikdamas gėlių puokštę. Prezidentė Valdytojui įteikė vieno iš pokylio rėmėjų dovaną, tai UAB „Rūta“ naują produktą – saldainių dėžutę „Baltija“. Šį įmonė taip pat padovanojo saldžių dovanėlių šio vakaro gražiosioms ponioms. Pokylio metu visus maloniai nustebino ir klubo draugai L’occitane, kurie įsteigė savo produkcijos dovanėles kiekvienam svečiui.

Vienos pokylio metu paaukotos lėšos gali būti skiriamos vykdomiems tęstiniams projektams arba kasmet remiant skirtingą asmenį, organizaciją ar instituciją. Šįkart pasirinktas jau beveik šešerius metus veikiantis VšĮ Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centras, teikiantis profesionalią, individualiai asmeniui pritaikytą paliatyvią pagalbą bei slaugą pacientų namuose. Pasak Centro direktorės Sigitos Petkevičienės, šiuo metu labai svarbu didinti paliatyvios pagalbos paslaugų prieinamumą sergantiems ir jų artimiesiems, visi kviečiami telktis įkuriant naujas vietas pacientams Šaukėnuose įsikūrusiuose namuose.

„Šiandien mano pasisakymas nebus toks ypač smagus, tačiau gyvenime taip yra. Kai yra pradžia, yra ir pabaiga. Jeigu žmogaus negalima išgydyti, tai nereiškia, kad jam negalima padėti. Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centro komandai, sakyčiau, tai savotiška Hipokrato priesaika,  pradedant dirbti su ja, vėliau, tai tampa gyvenimo būdu – padėti žmogui. Paliatyvios pagalbos tikslas – padėti sunkia, nepagydoma ir progresuojančia liga sergantiems žmonėms išlaikyti geriausią gyvenimo kokybę. Kai visos gydymo galimybės išsemtos, žmogus perduodamas artimiesiems, o drauge į namus ateina ir nerimas, baimė, pasimetimas, kamuoja begalė klausimų, ką daryti, kaip padėti ligoniui. Tad mūsų komandos tikslas – nuraminti artimąjį ir padėti žmogui oriai gyventi ligoje. Šiais metais Vienos pokylis į savo grožio šydą įpynė pagalbą sergantiems. Pokylio metu bus renkamos lėšos ligonių slaugos ir priežiūros kokybės gerinimui. Šalia profesionalaus gydymo ir personalo dėmesio norime, kad ir sienos gydytų žmogų, juk namus primenanti aplinka ar malonus gamtos vaizdas pro langą gydo sielą ir net malšina skausmą. Profesionali pritaikyta ir neskausminga asmens higiena  yra lygiai taip pat svarbu kaip ir visos medicininės gydymo paslaugos. Oriai gyventi ligoje, tai mūsų pagrindinis siekis. Tikrai dažnai matome liūdesį ir skausmą, bet, patikėkite, dažnai esame apdovanoti šypsena ir dėkingumo žvilgsniais ir tai yra mūsų pagrindinis variklis. Nuoširdžiai dėkoju Rotary klubui „Harmonija“ ir Jums visiems. Tad sakyčiau, kad rudenišką žiemos vakarą atėjote čia padėti sergantiems, juk gerumas ir mokėjimas dalintis daro mus kilnesniais“, – renginio metu kalbėjo direktorė.

 „Man garbė ir malonumas dalyvauti šiame pokylyje. Kaip žinia, aš labai myliu Jūsų šalį – Lietuvą, kuri yra Europos širdyje. Esu dėkingas už pakvietimą. Palaikau Jūsų klubo veiklą, nes labai svarbu suteikti pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Dėkoju už paramos projektų vystymą, nes paramos tradicijų puoselėjimas yra pagrindinė tokių bendruomenių gyvavimo esmė“, – kalbėjo svečias iš Vokietijos, pulkininkas leitenantas, buvęs Vokietijos federalinės gynybos ministerijos gynybos atašė Lietuvoje, 2003 m. apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu Komandoro kryžiumi, ponas Burghard Geller.

Po sveikinimo kalbų renginį pradėjo jaunieji Šiaulių sportinių šokių klubo „Šypsena“ šokėjai, kuriuos pokyliui ruošė treneriai Neringa ir Žanas Untuliai. Debiutantų pasirodymas – tai simbolinis jaunų žmonių prisistatytas visuomenei, elegancijos ir jaunystės pademonstravimo ceremonija. Šokėjai atliko polonezą, kadrilį, polką ir valsą į kairę. Debiutantai pakvietė į šokių aikštelę ir pokylio dalyvius. Šventinio vakaro metu išskirtinę koncertinę atmosferą kūrė Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vadovas, dirigentas Sigitas Vaičiulionis ir dirigentas Gediminas Brūzga) bei jaunosios kartos atlikėjas Dainotas Varnas. Beviltišku romantiku save vadinantis talentingas atlikėjas įnešė žaismingo žavesio ir romantiškai jautrių muzikinių akordų, kurie tik praturtino šventinį vakarą. Intensyviai koncertuojantis atlikėjas klausytojams yra žinomas iš įvairių TV projektų, tarp jų – LRT šou „Dvi kartos“. Atlikėjas dėl atliekamos muzikos skambesio, vokalo manieros ir balso tembro jau ne vienerius metus yra lyginamas su Kanados atlikėju Michael Buble.

Pokylio metu vyko loterija bei aukcionas, kuriuos vedė pokylio vedėjai Lina Jankauskaitė-Peleckienė ir Modestas Vaitkevičius. Aukcione buvo galima įsigyti garsių menininkų darbų: tai dailininko, fotografo Sauliaus Jankausko akriliniais dažais ant drobės tapytą paveikslą „Dviejų karalysčių susiliejimas“, grafiko, knygų iliustratoriaus, Kelmės Rotary klubo nario Andriaus Seselsko, kuriančio siurrealistinio žanro tematika, pieštuku ant drobės atliktą paveikslą „Tylinti“ bei Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ narės Nijolės Masiliūnienės aukcionui skirtą dailininkės Elmiros Shokr Pour iš Irano akriliniais dažais ant drobės tapytą paveikslą. Meno kūriniai sulaukė didelio pokylio svečių susidomėjimo, netrūko ir besivaržančiųjų, juk aukojama kilniam tikslui.

Labdaringoje loterijoje laimingų bilietų buvo septyniasdešimt. Loterijos prizus įsteigė Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ nariai, pokylio svečiai bei klubo draugai: sporto klubas „Solo-Gym“; Pirties ir Spa kompleksas „SPA Šiauliai“; šeimos restoranas „Morganas“; viešbutis-baras „Grafaitė“; salonas „Studija figūra“ (Dainų g.); grožio salonas „Era“; sanatorija „Gradiali“; sodyba „Villa Jūratė“; L‘Occitane en Provence. Pagrindiniais loterijos prizas – menininko, portretisto Lino Grybės paveikslas „Lukas laike“.

Iškilmingą Vienos pokylį vainikavo vidurnakčio kadrilis. Visus svečius į salės vidurį naktinei pamokai pakvietė Šiaulių sportinių šokių klubo „Šypsena“ vadovas Žanas Untulis. Po kadrilio skambėjo privalomas baigiamasis Johano Štrauso valsas „Žydrasis Dunojus“, o lygiai vidurnaktį svečiai vaišinosi tradiciniais naktipiečiais su vengrišku guliašu ir alumi.

Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode