Sprogimas

Šilalėje inicijuotas mandatų atėmimas iš dviejų savivaldybės tarybos narių

Šilalėje pradėtas procesas siekiant panaikinti tarybos narių „tvarkiečių“ Arvydo Petkaus ir Stasio Skalausko mandatus.

Politikai inicijuoja komisijas, tirsiančias, ar į teisėsaugos akiratį pakliuvę tarybos nariai nesulaužė priesaikos.

A. Petkus rugsėjo pabaigoje sulaikytas neblaivus prie vairo: į kieme stovėjusį automobilį atsitrenkusiam politikui nustatytas vidutinis 2,29 promilės girtumo.

S. Skalauskas anksčiau rugsėjį teisėsaugai įkliuvo su 50 litrų naminės degtinės.

Kaip BNS sakė Šilalės vicemeras Tadas Bartkus, bus tiriama, ar šiais veiksmais politikai nesulaužė tarybos nario priesaikos.

Pasak vicemero, apkaltą politikams inicijuoja opozicija, tačiau valdantieji komisijų sudarymui nesipriešino, o dėl vienos iš jų sudarymo pritrūkus parašo, iniciatyvą pasirašė savivaldybės meras Algirdas Meiženis.

„Mes neprieštaraujame tų komisijų sudarymui. Bet vis tiek komisijos galės dirbti darbą, tik kai baigsis ikiteisminiai tyrimai“, – sakė T. Bartkus.

Savivaldybės tarybos nario įgaliojimus nutraukti galima dėl priesaikos sulaužymo arba įstatymuose nustatytų įgaliojimų nevykdymo.

Teikimą tarybai pradėti įgaliojimų netekimo procedūrą gali inicijuoti ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių.

Gavusi tokį teikimą savivaldybės taryba kitame posėdyje, bet ne vėliau kaip per mėnesį turi sudaryti komisiją pateiktiems faktams ištirti ir nustatyti terminą, iki kada ji pateiks išvadą. Jeigu komisija nutaria, kad nėra pagrindo naikinti tarybos nario įgaliojimų, procesas tuo ir baigiasi. Jeigu vis dėlto pagrindas apkaltai įžvelgiamas, privalu kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis įvertintų, ar tarybos narys sulaužė priesaiką, nevykdė įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Jeigu ir teismas patvirtina, kad priesaika buvo sulaužyta ar nevykdyti įgaliojimai, savivaldybės taryba trijų penktadalių balsų dauguma priima sprendimą, kad tas tarybos narys neteko savo įgaliojimų. Jeigu neužtenka balsų tokiam sprendimui, tarybos narys gali toliau eiti pareigas.

Autorius: Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, spalio 13 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode