Sprogimas

Šiaulių aviacijos bazėje gali būti palaidota 700 Antrojo pasaulinio karo aukų

 

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės teritorijoje Šiauliuose gali būti užkasta apie 700 Antrojo pasaulinio karo aukų palaikų, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Tokias pirmines išvadas Aviacijos bazės vadovybei pateikė žvalgomuosius archeologinius tyrimus atlikę archeologai. 

„Mes maždaug teritoriją apčiupinėjome, ten yra tos kapų duobės, jų dydis įvairus – ir pavienių kapų yra, ir didesnių kapų yra“, – BNS sakė archeologas Rokas Kraniauskas.

„Greičiausiai tai gali būti arba belaisviai, arba kariai žuvę mūšiuose. Mano toks būtų spėjimas“, – pridūrė jis.

Aviacijos bazės numatomos įrengti krovinių paskirstymo aikštės dalyje, maždaug 12 arų ploto teritorijoje, čia yra apie 70–80 kapų duobių. Jų dydžiai varijuoja, juose laidota pavieniui bei grupėmis – iki 10 mirusiųjų. 

Vienoje kapo duobėje aptiktas ir masinis palaidojimas. Joje galbūt palaidota net kelios dešimtys palaikų. Archeologai daro išvadą, kad tyrimo teritorijoje gali būti netvarkingai užkasta per 700 palaikų.

Pasak R. Kraniausko, daugiau sužinoti apie palaikų kilmę leistų detalesni tyrimai, tačiau jie gali užtrukti ilgiau nei pusę metų ir kainuoti daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

„Toliau seka detalieji tyrimai. Bijau pasakyti, bet jie gali kainuoti nemažai, kad visus kapus būtų galima ištirti – ir daugiau nei 100 tūkst. eurų gali kainuoti. Teritorijoje gali būti palaidota 500 – 700 palaikų, bet tai yra tik spėjimas“, – teigė archeologas.

Tyrimai Aviacijos bazės užsakymu atlikti po to, kai pernai vasarą teritorijoje rengiantis tiesti lietaus nuotekų trasą naujai įrengiamoje krovinių paskirstymo aikštelėje aptikti nežinomi žmonių palaikai.

„Apie šioje teritorijoje buvusias palaidojimo vietas jokios informacijos neturėjome, teritorija nebuvo įtraukta į saugomų nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą. Todėl aptikę palaikus informavome atitinkamas institucijas ir užsakėme pirminius archeologinius tyrimus, kurie atsakytų, kokie tai palaikai ir, svarbiausia, kiek ir kokiame plote gali būti kapo duobių“, – pranešime sako Aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Antanas Matutis.

Pasak jo, netikėti radiniai kiek pakoregavo plėtros darbus, tačiau karinėms užduotims tai įtakos neturi. 

Pirmieji archeologiniai tyrimai pradėti praėjusių metų pabaigoje, tačiau pablogėjus oro sąlygoms ir atsiradus įšalui, jie buvo sustabdyti.

Pasak KAM, Šiaulių miesto savivaldybė formuos komisiją, kuri teiks siūlymą, kaip organizuoti palaikų iškėlimą, palaidojimą ir įamžinimą.

Apie įvykį taip pat informuotas Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras bei Užsienio reikalų ministerija.

Šiuo metu statybos darbai aplink lokalizuotas palaidojimo vietas Aviacijos bazės teritorijoje sustabdyti. 

Vilnius, gegužės 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode