Sprogimas

Valstybės rinkliavos: daugiau aiškumo ir skaidrumo, mažesnė finansinė našta

Š. m. lapkričio 4 d. įsigaliojo  naujos valstybės rinkliavų už importuojamų, gabenamų tranzitu, tiekiamų vidaus rinkai, eksportuojamų ir reeksportuojamų augalų, įvairių augalinės kilmės produktų sveikatingumo patikrinimą bei atitikties prekybos standartams ir (ar) kokybės reikalavimams patikrinimą apibrėžtys.

Šie pakeitimai labai svarbūs ūkio subjektams, kurių veikla susijusi su augalų auginimu, dauginimu, taip pat augalinės kilmės produktų įvežimu, išvežimu, gabenimu, sandėliavimu, gaminimu, supirkimu ir realizavimu. Nuo šiol eksportuojamai produkcijai, kurios sveikatingumą Valstybinės augalininkystės tarnybos specialistai stebėjo augimo ir ruošimo prekybai metu, o importuojančios šalies reikalavimai yra tokie patys, kaip Lietuvoje, reikės atlikti mažiau jos sveikatingumo patikrinimo ir laboratorinių tyrimų. Taigi, augintojai bei eksportuotojai sutaupys ir lėšų, ir laiko.

Dabar aiškiau išdėstytos nuostatos, reglamentuojančios rinkliavas už Augalininkystės tarnybos atliekamus darbus. Vienas iš aktualiausių pakeitimų – atskirtos rinkliavos už importuojamų, eksportuojamų ar reeksportuojamų augalinės kilmės krovinių tikrinimą bei Lietuvos ūkio subjektų prašymu atliekamų augalų ir augalinės kilmės produktų tikrinimą. Kaip ir anksčiau, reikės mokėti už patikrinimų metu atliekamus privalomuosius laboratorinius tyrimus, bet nereikės mokėti už Augalininkystės tarnybos atliekamus planinius fitosanitarinius patikrinimus.

Skirtingai nuo ankstesnės rinkliavų sistemos, kai buvo nustatyti įkainiai, apimantys kelias paslaugas, o ūkininkas turėdavo sumokėti už jas visas, nors dalies paslaugų jam nereikia, dabar už kiekvieną konkretų veiksmą numatyti atskiri įkainiai.

„Tikimės, kad dabar, kai ūkininkai mokės tik už tas paslaugas ir darbus, kurie iš tikrųjų atliekami, jiems bus gerokai aiškiau, už ką reikia mokėti valstybės rinkliavą. Išskaidžius rinkliavas pagal teikiamas paslaugas, lietuviškos produkcijos gamintojams bei eksportuotojams lengviau bus ir finansiškai“, – komentuodamas valstybės rinkliavos pakeitimus sako Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas.

 ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode