Sprogimas

JAV audito metu lietuviškų kiaušinių gaminiai sulaukė palankaus vertinimo

JAV ekspertai Lietuvoje atliko auditą valstybinės kiaušinių gaminių kontrolės srityje. Tai yra svarbus žingsnis siekiant suderinti leidimus mūsų šalies kiaušinių gaminių gamybos įmonėms eksportuoti savo produkciją į JAV.

Audito metu buvo vertinamas maisto saugos ir kontrolės sistemos efektyvumas Lietuvoje. JAV ekspertas gilinosi į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) diegiamas kontrolės ir kokybės užtikrinimo sistemas, vertino teritorinių jos padalinių kompetenciją bei vykdomos kontrolės lygiavertiškumą JAV taikomiems reikalavimams. Auditas atliktas ir Lietuvos įmonėje, gaminančioje bei ketinančioje eksportuoti į JAV kiaušinių gaminius. Ekspertas taip pat lankėsi Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, vertino laboratorinių tyrimų atlikimą ir objektyvumą.

Preliminarūs šio audito vertinimai – teigiami, o galutinai suderintos audito ataskaitos tikimasi sulaukti po kelių mėnesių.

Derybos su JAV žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS) dėl kiaušinių gaminių eksporto buvo pradėtos 2011 m., vėl atnaujintos 2014 metais.

Pirmajame derybų etape JAV ekspertams buvo pateikti vertinti reikalingi dokumentai ir užpildyti ekvivalentiškumo klausimynai. Keletą pastarųjų metų informacija buvo nuolat papildoma, teikiami naujausi kiaušinių gaminių sektoriaus valstybinės kontrolės duomenys. Vienas svarbiausių etapų derybose – atitikties auditas Lietuvoje ir jo išvados.  

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode