Sprogimas

Grybautojai prašomi padėti surasti vabalą slapuką – Manerheimo grybinuką

manePrasidėjus grybavimo sezonui Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Metodinio-analitinio centro ekspertai vėl skelbia labai reto vabalo – Manerheimo grybinuko – paieškas ir ragina grybautojus mėgėjus atkreipti dėmesį į šį saugomą vabalą. 

Lietuvoje aptiktos trys grybinukų rūšys. Pats rečiausias iš jų − Manerheimo grybinukas (Oxyporus mannerheimii) – išsiskiria juoda spalva, kitos dvi rūšys – dvispalvės, juodos ir rudos spalvos derinys. Tai nedidelis, 7-9 mm ilgio trumpasparnis vabalas, aptinkamas baravykuose, raudonviršiuose, lepšėse ir kt. skylėtabudiniuose grybuose. 

Grybų kepurėlėse stipriais žandais jis išgraužia takus, manoma, kad minta grybinių uodukų lervomis, kurios daro grybą „sukirmijusiu“. Grybo kepurėlės apačioje matoma išėjimo landa, primenanti kurmiarausį. 

Šis vabalas labai vikrus: pajudinus grybą iššoka pro savo išgraužtą landą ir bando pasislėpti paklotėje ar skrenda. Todėl norint jį aptikti ir nufotografuoti (radimo fakto dokumentavimui), rastą grybą reiktų iš karto laikyti virš šviesaus dubens ar maišelio. 

Ieškant vabalo jo išgraužtuose takuose, gali tekti grybą sutrupinti. Taip pat reiktų turėti įrankį vietos koordinatėms nustatyti (nešiojamą GPS imtuvą, mobilųjį telefoną su GPS funkcija). Tokie įrankiai padeda ir nepaklysti miške. 

Manerheimo grybinukas yra ES Buveinių Direktyvos II priedo rūšis – saugoma visoje Europoje. Apie jo paplitimą Lietuvoje ilgą laiką beveik nebuvo duomenų – buvo rastas tik dviejose vietose. Šiuo metu (2022 m.) šalyje žinomos jau 86 grybinuko radavietės, daugiausia – Rytų Lietuvoje.  

Vabalai rasti grybuose, augančiuose mišriuose miškuose su eglėmis ir ypač beržais. Tačiau jie matyti ir spygliuočių miškuose, net grynuose eglynuose ar pušynuose. Pastebėta, kad Manerheimo grybinukas mėgsta šviesius miškus, kuriuose nedaug krūmų ir pomiškio. 

Šio slapuko paiešką vykdo, tyrimus atlieka Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) Metodinio-analitinio centro gamtosaugos ekspertai. Tačiau prie šių tyrimų galime prisidėti kiekvienas iš mūsų, tereikia susiruošti grybauti, o aptikus baravykų, raudonikių ar lepšių, atidžiai apžiūrėti jų kepurėles, ieškant vabalų.  

Radus, labai prašome parašyti visą informaciją: datą, radėjo vardą ir pavardę, tikslias vietos koordinates bei padaryti ir atsiųsti vabalo (rūšies nustatymui) ir jo buveinės nuotraukas, nurodyti grybo rūšį, kuriame rastas vabalas. 

Informaciją prašome pateikti VSTT Metodinio analitinio centro gamtosaugos ekspertui Giedriui Švitrai el. pašto adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 659 92702.  

Šiemet rugsėjo pabaigoje jau buvo gauti pranešimai iš 32 taškų, stebėti net 49 Manerheimo grybinukai. 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode