RETRO

Prasideda rudeninė laukinių gyvūnų vakcinaciją nuo pasiutligės

laukiniuKetvirtadienį pradedamas antrasis šiųmečio laukinių gyvūnų vakcinavimo nuo pasiutligės etapas.

Iki gruodžio virš Lietuvos miškų ir laukų iš orlaivių planuojama išmėtyti daugiau nei pusę milijono vienetų jaukų su vakcina nuo pasiutligės, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Naudojant šią priemonę Lietuvoje nė vieno pasiutligės atvejo neregistruota trejus metus iš eilės.

„Tai reiškia, kad jau šešerius metus vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacija iš orlaivių yra efektyvus ir veiksmingas būdas kovojant su šia liga“, – sakė VMVT tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas valstybinis veterinarijos-inspektorius Antanas Paliutis.

Jo teigimu, šiemet didesnis dėmesys skiriamas pietrytinei Lietuvos daliai, daugiausia – pasieniui su Baltarusija, kur pasiutligės suvaldyti nepavyksta.

Vakcinavimui pasitelkti du lengvieji „Cesna“ ir vienas AN-2 tipo lėktuvas, jie kils iš Paluknio, Molėtų bei Aleksoto aerodromų.

Skrydžių metu specialūs aparatai jauką paskirstys beveik 4 tūkst. kilometrų plote, daugiausia – su Baltarusija ir Rusija besiribojančių pietryčių Lietuvos Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Alytaus, Prienų, Birštono, Marijampolės ir Kalvarijų savivaldybių teritorijose. Siekiant kuo geresnių rezultatų, vakcinos šiose zonose mėtomos dvigubai tankiau.

„Jaukas su vakcina nuo pasiutligės laukiniams gyvūnams atrodo kaip keleto centimetrų dydžio kapsulė, panaši į dėlionės detalę. Radus tokį daiktą geriau jo neliesti, o pranešti artimiausiam VMVT teritoriniam padaliniui, kad atvykę specialistai saugiai jį pašalintų. Nors nei žmonėms, nei naminiams gyvūnams medikamentai nepavojingi, tačiau nepatartina jauko duoti namuose ar ūkyje laikomiems keturkojams, nes gali kilti nemalonių komplikacijų“, – sakė A. Paliutis.

Pasiutligė yra tiek žmonėms, tiek gyvūnams pavojinga virusinė liga, kuria užsikrečiama nuo pasiutusio gyvūno įkandimo su jo seilėmis virusui patekus į žaizdą.

lakd.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode