Sprogimas

Grūdų augintojai: javapjūtė šiemet vėluoja

Grūdų augintojai sako, kad javapjūtė šiemet labai sudėtinga, kai kuriuose regionuose vėluoja dešimt dienų, o kai kur – ir dvi savaites. Tačiau jų prognozės dėl derliaus dydžio išsiskiria – vieni teigia, kad jis nepasieks vidurkio, kiti prognozuoja didesnį nei vidutinį derlių.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas Aušrys Macijauskas sako, kad prikūlimai nepasieks vidurkio. Jis taip pat kalbėjo, kad javapjūtė dar ne visur įsibėgėjo, nes laukuose drėgna, kai kur negali įvažiuoti kombainai.

„Pradėdavome realiai liepos 10-ają, o dabar liepos 23-24-ąją. Vėluos viskas. Vėluos žieminių rapsų sėja, gali vėluoti ir kviečių. Todėl programuojamas prastesnis ir 2023 metų derlius. Įvertinus trąšų kainas, kitąmet bus dar mažiau tręšiama“, – BNS sakė A. Macijauskas.

Pasak jo, kas daugiausia – apie pusę – nuimta žieminių rapsų, į kviečių laukus tik įvažiuojama. Asociacijos prezidentas taip pat pastebėjo, kad apie trečdalis pasėlių yra išguldyta, o tai turės įtakos grūdų kokybei. 

„Labai nevienodai, kai kuriuose rajonuose daugiau, kai kur mažiau. Yra rajonų, kur ir du trečdaliai pasėlių guli. Pagulėjus tokiomis drėgnomis sąlygomis, kokybė labai sparčiai blogėja“, – sakė A. Macijauskas.

„Rapsų derlius vizualiai vertinant nėra daug žadantis, nėra labai įspūdingas – labai vidutinis ar net prastesnis už daugiametį vidurkį. Žieminių kviečių lygiai tas pats  bus ir visų kitų. Miežių derlius irgi bus šiaip sau“, – kalbėjo jis.

Žemės ūkio kooperatyvo „Vilkaviškio grūdai“ vadovas Vidas Vadopalas teigė, kad derlius bus „stiprus vidutinis“. Anot jo, rapsų derlius nepateisina lūkesčių, iš hektaro tikimasi gauti 3-4 tonas arba 0,5 tonos mažiau nei vidutiniškai. Tačiau kviečių tikimasi prikulti vidurkį, bet iki 30 proc. prastesnės kokybės.

„Išgulimai, perteklinis lietus savo padarė“, – BNS sakė V. Vadopalas. 

Žemės ūkio technikos bei grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovės „Dotnuva Baltic“ vykdantysis direktorius Dangis Valaitis mano, kad dėl drėgmės ne tik nukentės grūdų kokybė, bet ir išaugs ūkių išlaidos dėl didesnės apkrovos kombainams – nenumatyti remontai, prastovos. 

Anot D. Valaičio, labiausiai nuo vėtrų ir lietaus nukentėjo Suvalkijos regionas, kur išguldyta iki 50 proc. pasėlių. Taip pat sudėtinga situacija Vidurio Lietuvoje, ypač Kėdainių rajone. 

„Paliekama iki 10 proc. pasėlių vietose, kur neįmanoma įvažiuoti dėl drėgmės pertekliaus ir technikos klimpimo“,  – BNS sakė D. Valaitis.

Jis tikisi, kad iki šio savaitgalio bus nuimti visi žieminiai rapsai, įsibėgės kviečių kūlimas. Tuomet būtų nukulta apie 30 proc. pasėlių.

Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vadovas Vytautas Buivydas tikisi geresnio nei vidutinio derliaus, siekiančio 5-6 tonas iš hektaro derliaus. Visgi jis pabrėžia, kad ūkininkams svarbiausia tai, kiek pajamų gaus ir ar jos padengs investicijas. 

Pasak jo, ūkininkams dėl išaugusios pasiūlos pajamos bus mažesnės, nes grūdų kainos nebeaugs, nenusistovės apie 400 eurų už toną. V. Buivydo manymu, lietuviškų grūdų kainos mažėjimui įtakos turės iš Ukrainos pajudėję dėl karo iki šiol nerealizuoti grūdai. 

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode