Sprogimas

Aplinkos ministerija siūlo papildomas paskatas didinti biokuro pasiūlą

pasiulaAplinkos ministerija parengė Prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis tvarkos aprašo pakeitimus, kuriais siekiama paskatinti medienos perdirbėjus medienos perdirbimo metu susidarančias liekanas parduoti aukcionuose. 

Taip sudaromos galimybės šalies biokuro gamintojams lygiomis sąlygomis su kitais pirkėjais įsigyti šios biokuro žaliavos. 

Numatoma, kad įmonės, kurios parduos ir pateiks medienos perdirbimo pramonės liekanas aukcionuose per elektroninę medienos pardavimo sistemą, gaus papildomą limitą valstybiniuose miškuose pagamintai žaliavinei medienai pirkti pusmetiniame aukcione.

Dėl Europos Sąjungos sankcijų Rusijai ir Baltarusijai iš šių šalių į Lietuvą nebegalima importuoti medienos produktų. Iš minėtų valstybių per metus būdavo importuojama apie 1,2 mln. tonų (apie 1,6 mln. m3) smulkintos medienos produktų, kurių didžioji dalis naudota šilumos gamybai. Importuojamas biokuras Lietuvoje sudarė apie 20-30 proc. viso šilumai pagaminti reikalingo šios žaliavos kiekio. 

Pakankamą biokuro pasiūlą 2022–2023 m. šildymo sezonui gali padėti užtikrinti medienos perdirbimo proceso metu susidarančios liekanos – pjuvenos, nuopjovos, atraižos. Tačiau dalis pramonės įmonių medienos perdirbimo liekanas parduoda tiesiogiai užsienio įmonėms net nesiūlydamos šios produkcijos Lietuvos biokuro gamintojams. 

Medienos pramonės liekanas išvežančios įmonės bendrai perdirba apie 1,5 mln. m3 medienos per metus, o galimų medienos perdirbimo liekanų susidaro apie 40 proc. šio kiekio, tai yra apie 600 tūkst. m3. Toks šios žaliavos kiekis ženkliai padidintų biokuro pasiūlą šalies  rinkoje.

Šiuos Prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis tvarkos aprašo pakeitimus nutarimu dar turės patvirtinti Vyriausybė. 

Šis projektas, kartu su jau anksčiau Aplinkos ministerijos pateikta ir Vyriausybės patvirtinta laikina priemone – valstybiniuose miškuose pagamintos medienos prekybos limitų nustatymu yra vienas iš būdų spręsti sudėtingą situaciją medienos sektoriuje.

Su projektu susipažinti ir teikti pastabas galima teisės aktų informacinėje sistemoje.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode