Sprogimas

Bešeimininkių padangų atliekoms tvarkyti – trečdalis milijono eurų paramos

padSavivaldybių administracijos, Lietuvos automobilių kelių direkcija ir Valstybinių miškų urėdija jau gali teikti paraiškas finansavimui gauti naudotų padangų atliekoms, kurių turėtojo nustatyti neįmanoma arba kuris neegzistuoja, tvarkyti. Šiam tikslui iš Atliekų prevencijos ir tvarkymo programos skirta 300 tūkst. eurų.

Didžiausias dotacijos dydis vienam pareiškėjui – 60 tūkst. eurų.

Finansavimas teikiamas padangų, kurių turėtojo nustatyti neįmanoma arba kuris neegzistuoja, atliekoms surinkti, vežti ir naudoti arba eksportui į kitas Europos Sąjungos šalis. Finansuojama 100 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Pasiekus numatytą kvietimo sumą, bus formuojamas pagrindinis projektų sąrašas, o kiti projektai bus įtraukti į rezervą.

Paraiškas galima teikti iki 2022 m. rugsėjo 30 dienos per informacinę sistemą APVIS.

Savivaldybėms bešeimininkių padangų atliekoms sutvarkyti 2022–2023 m. jau anksčiau buvo skirta virš 435 tūkst. eurų ir planuojama sutvarkyti daugiau kaip 4 tūkst. tonų padangų atliekų. Su šiuo kvietimu planuojama, jog papildomai bus sutvarkyta dar 1,3 tūkst. tonų neleistinais būdais atsikratytų padangų.

Iš viso per metus Lietuvoje surenkama virš 1 tūkst. tonų bešeimininkių padangų atliekų.

Anot aplinkosaugos ekspertų, griežtai draudžiama atsikratyti senų padangų jas bet kur numetus, jau nekalbant apie pamiškes ar kitus gamtos kampelius. Jeigu jos ten ir liks gulėti, tai mažiausiai 120 metų – kol suirs. Išmestos padangos dėl aplinkos poveikio dūla, ir išsiskiria sveikatai pavojingos cheminės medžiagos.

Primename, jog pagal Administracinių nusižengimų kodeksą už aplinkos teršimą numatytos baudos taikomos pagal išmetamų atliekų kiekį, jų pavojingumą ir užterštos teritorijos statusą. Aplinkos užteršimas nepavojingomis atliekomis gali užtraukti baudą nuo 30 iki 2400 eurų.

Rekomenduojame gyventojams tokias atliekas, kaip automobilių padangos, statybinės ar stambiosios atliekos, nuvežti ir nemokamai atiduoti į stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.

Ši Aplinkos ministerijos kuruojama finansinė priemonė ženkliai prisidės ne tik prie švaresnės ir kokybiškesnės mus supančios aplinkos, bet ir prie vizualinės taršos mažinimo gamtoje.

Kvietimo sąlygas rasite ČIA. 

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode