RETRO

Aplinkosaugininkai ragina rinktis atsakingai užaugintas eglutes arba jų šakas

eglutesArtėjant vienoms gražiausių ir laukiamiausių metų švenčių – Kalėdoms – vis labiau įsibėgėja prekyba eglutėmis. Kviečiame įsigyti miškininkų atsakingai užaugintus šventinius medelius, persodintus į vazonėlius saugant jų šaknis, arba pasinaudoti nemokama eglišakių dalijimo akcija ir taip prisidėti prie tvaraus miško išteklių naudojimo.

 

Tradicinė kasmetinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ vyks visoje Lietuvoje gruodžio 16 d. Ją organizuojančios Valstybinių miškų urėdijos (VMU) regioniniai padaliniai miestų ir miestelių gyventojams atgabens kalnus mišku kvepiančių eglių šakų, kad jie galėtų pasipuošti savo namus. 

Tie, kurie švenčių neįsivaizduoja be eglutės, gali nukirstą medelį įsigyti VMU medelynuose ir girininkijose. Jie išauginti plantacijose, kur buvo tinkamai prižiūrimi ir specialiai formuojami. Galima rinktis įvairių rūšių eglutes – baltąsias, dygiąsias, paprastąsias, serbines ar kėnius, taip pat čia galima gauti ir eglių šakų.

Kita dalis medelių yra paruošiami iš miško sklypų, dažniausiai griovių, kuriuose ilgainiui sąlygos augti taptų netinkamos ar komunikacijos trasų, kur medeliai dėl saugumo reikalavimų turėtų būti kertami. 

Galima nusipirkti ir eglučių vazonėliuose. Miškininkai jas specialiai augino ir formavo, persodino saugodami šaknis. Todėl tinkamai prižiūrimos ir laistomos šventiniu laikotarpiu, jos išgyvens  žiemą namuose, o pavasarį perkėlus į lauką prigis ir toliau augs.

Specialistai pataria, kad norint išlaikyti medelį gyvybingą iki pavasario, nereikia skubėti jo statyti namų viduje ir išsyk puošti, geriau duoti laiko priprasti prie temperatūros skirtumo. Eglutę būtų gerai palaikyti garaže ar kitoje, kiek vėsesnėje namų erdvėje kelias dienas. Nestatykite jos šalia radiatorių ar židinio. Jei kambaryje grindys šildomos – pakelkite nuo žemės.

Augančias vazonuose svarbu reguliariai laistyti – ne rečiau kaip kartą per savaitę. Padeda ir vandens purškimas ant šakų. Įsigijus nukirstą, rekomenduojama laikyti stove su vandens talpa, kurioje visuomet būtų šiek tiek vandens. Eglutę kambaryje reikėtų laikyti ir laistyti, kol prasidės vegetacija – dažniausiai iki dviejų savaičių, vėliau perkelti į vėsesnę patalpą, kol ateis laikas persodinti.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode