Sprogimas

Atnaujintame Dubravos arboretume – 750 naujų augalų rūšių

dubravosPirmadienį atnaujintame Dubravos arboretume (Kauno r.) Valstybinė miškų urėdija pristatė 750 naujų augalų rūšių. Dabar vertingą arboretumo dendrologinę kolekciją sudaro daugiau kaip 2000 rūšių.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas padėkojo visiems, puoselėjusiems arboretumą nuo jo veiklos pradžios 1958 metais. „Tai įspūdinga, daugiau nei 60 metų kuriama vieta. Lietuva didžiuojasi ne vienu botanikos sodu – Dubravos arboretumas savo kolekcija lygiuojasi su jais“, – sakė aplinkos ministras.

Nuo 2016 m. ES fondų lėšomis vykdant arboretumo atnaujinimo projektą, atlikti svarbiausi infrastruktūros atnaujinimo darbai, įrengti pėsčiųjų takai, kuriais galima patogiai pasiekti įdomiausius, vertingiausius augalus, pamatyti gražiausius vaizdus, taip pat įrengtos atokvėpio vietos, suoliukai. Tvora aptvertas ypač vertingų augalų plotas, įrengti įvažiavimo vartai ir varteliai lankytojams.

Susipažinti su augalais padeda ant jų  sukabintos etiketės su aprašymais, išleisti lankstinukai ir atvirukų komplektai su trumpa informacija apie arboretumą, skaitmeninis leidinys „Dubravos arboretume augančių augalų sąrašas“, kurį sudaro augalų nuotraukos ir trumpas aprašymas apie juos.

Tarp dviejų tūkstančių arboretume auginamų augalų rūšių yra unikalių – itin retų, atvežtų, nebūdingų Lietuvos gamtai medžių ir krūmų. Čia siekiama kaupti, saugoti, tirti ir eksponuoti savaiminius ir atvežtinius sumedėjusius augalus, sudaryti sąlygas moksliniams tyrimams ir švietimui. 

Šiuo metu arboretumas yra vienas svarbiausių sumedėjusių augalų tyrimo centrų greta keturių botanikos sodų Lietuvoje. 2000 m. suteikus dendrologinės kolekcijos statusą, arboretumas paskelbtas valstybės saugomu gamtos paveldo objektu (botaniniu objektu).  Keliolika vertingiausių beveik 51,5 ha plote auginamų įvairių rūšių, porūšių, formų ir veislių medžių ir krūmų įtraukta į Lietuvos nacionalinių genetinių išteklių sąrašą.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode