Sprogimas

Požeminio vandens gręžinių įrengimas – pagal naująją tvarką

Penktadienį įsigalioję nauji reikalavimai požeminio vandens gręžinių įrengimui prisidės stiprinant šio vandens išteklių apsaugą.

Naująja Požeminio vandens gręžinių gavybos, monitoringo ir žemės gelmių tiriamųjų geologinių gręžinių projektavimo, įrengimo, konservavimo bei likvidavimo tvarka yra patikslinta, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys gali atlikti šios Tvarkos pavadinime nurodytus darbus. Tokia teisė suteikta asmenims (ar jų grupėms), veikiantiems pagal jungtinės veiklos sutartį ir turintiems leidimą tirti žemės gelmes – vykdyti požeminio vandens paiešką ir žvalgybą.

Naujoji Tvarka patikslina ir sąlygas požeminio vandens gręžiniui įrengti. Pavyzdžiui, jame turi būti įrengtas požeminio vandens apskaitos prietaisas ir kt.

Patikslinta ir pati požeminio vandens gręžinio sąvoka – jis laikomas įrenginiu. Tarp kitų patikslinimų – vandens gavybos gręžinio projekto ir likvidavimo projekto bendrieji duomenys, teritorijos, kurią reikia rekultivuoti likviduojant gręžinį, apimtys.

Jeigu gręžinys įrengiamas neteisingai, nesilaikant reikalavimų, kaip sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vyr. specialistė Valentina Tuskenytė, tikėtina, kad dėl to požeminis vanduo gali būti ne tik užterštas, bet ir sukeltas jo proveržis, kurio metu užliejamos teritorijos, sunaikinami pastatai.

LR Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode