Sprogimas

Europos Sąjungos investicijos – žalesnei Lietuvos ateičiai

2021–2027 m. Europos Sąjungos (ES) fondų lėšos energetikos sektoriuje bus investuojamos į atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) plėtrą elektros ir šilumos gamybai, energijos vartojimo efektyvumo didinimą bei išmaniuosius sprendimus elektros skirstomajame tinkle. Šiuos planus Energetikos ministerija pristatė socialiniams partneriams viešosios konsultacijos metu.

„Siekiame mažinti energijos suvartojimą ir išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bei didinti iš AEI pagaminamos energijos kiekį namų ūkiuose bei viešojoje infrastruktūroje. Šiuos strateginius tikslus pasiekti padės tikslingos 2021-2027 m. ES fondų investicijos“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Iš viso per ateinančius aštuonerius metus energetikos sektoriuje planuojama investuoti beveik 529 mln. eurų, iš jų beveik 277 mln. Eur.  į AEI plėtrą ir 172 mln. Eur – į energijos vartojimo efektyvumo didinimą bei 80 mln. Eur. – į išmaniųjų sprendimų diegimą

Energijos vartojimo efektyvumą didinti planuojama investuojant į viešųjų centrinės valdžios pastatų atnaujinimą, siekiant B ir aukštesnės energinės klasės, biomasę deginančių katilų keitimą namų ūkiuose, centralizuoto šilumos ir vėsumos tiekimo (toliau – CŠVT)  tinklo pritaikymą darbui žemos temperatūros režimu įvadinės pastatų šilumos apskaitos ir karšto vandens prietaisų modernizavimą, centralizuoto vėsumos tiekimo tinklų plėtrą.

AEI plėtra namų ūkiuose bus skatinama investuojant į saulės ir vėjo jėgainių ir energijos kaupimo įrenginių diegimą, iškastinio kuro katilų keitimą ir AEI naudojančių technologijų diegimą;; centralizuoto šilumos ir vėsumos tiekimo sektoriuje AEI plėtros bus siekiama keičiant  katilus   efektyviais biokuro kogeneraciniais įrenginiais arba didelio efektyvumo biokuro katilais su šiluminėmis saugyklomis, įrengiant CŠVT saulės jėgaines, saulės kolektorius, šilumos siurblius bei talpyklas.

Planuojamos investicijos  į išmaniuosius sprendimus elektros skirstomajame tinkle taip pat reikšmingai prisidės prie AEI plėtros tikslų. Siekiama parengti skirstomąjį tinklą sėkmingam augančios paskirstytosios generacijos, energijos kaupimo sistemų integravimui ir valdymui.

Naująja ES fondų investicijų programa numatoma spartinti šalies perėjimą prie švarios ir teisingos energetikos, siekiant šalies poveikio klimato neutralumui. ES investicijomis tikslingai siekiama įgyvendinti strateginius tikslus, įvardintus Nacionaliniame energetikos ir klimato srities veiksmų plane 2021–2030 m. bei nustatytus Europos žaliojo kurso ir atliepti Europos Vadovų Tarybos rekomendacijas, susijusias su energijos ir išteklių naudojimo efektyvumo didinimo.

Su viešosios konsultacijos pristatymu susipažinti galima čia

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode