Sprogimas

Bus skaičiuojama, kiek lėšų reikės perimti sodų kelius

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad nėra aišku, kiek lėšų reikia savivaldybėms perimant sodininkų kelius. Todėl ministerijoje sudaryta darbo grupė įvertins „tiek tam tikrų sprendimų, tiek lėšų poreikį“. 

„Tada galėsime pasakyti, kokio masto problema, kad ji yra, žinome, bet kokie reikalingi finansai ją išspręsti“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė ministras, atsakydamas į socialdemokrato Kęstučio Vilkausko klausimą dėl galimybių savivaldai perimti sodininkų kelius.  

„Tam nenumatytos lėšos. Kiek pačios savivaldybės nusprendžia investuoti, tiek jų ir yra“, – pridūrė M. Skuodis.  

Pareigą savivaldai rūpintis sodų bendrijų keliais ir gatvėmis Seimas nustatė 2019 metų pabaigoje. 

Seimas ketvirtadienį planuoja imtis pataisų, kurios įpareigotų savivaldą perimti šiuos kelius iki 2024-2028 metų 

Greičiausiai – iki 2024-ųjų savivaldybėms siūloma perimti tranzitinius kelius, iki 2026-ųjų – kelius, kuriais naudojasi daugiau negu vienos bendrijos sklypų savininkai, o iki 2027 metų – kelius, kur bent  20 proc. sklypų savininkų yra nuolatiniai gyventojai.   

Vienos pataisų iniciatorių Astos Kubilienės teigimu, užpernai ir pernai Kelių priežiūros ir plėtros programoje buvo numatyta lėšų savivaldybių valdomiems vietinės reikšmės keliams. 

Lėšų sodų kelius tvarkyti ar rekonstruoti 2019 metais prašė ir gavo 27 iš 60 savivaldybių. Joms padalinta 3,76 mln. eurų, o dar apie milijonas eurų liko nepanaudotas. 

2020-aisiais apie 20 mln. eurų gavo 57 savivaldybės, bet, A. Kubilienės teigimu, nėra duomenų, kokia suma buvo skirta sodininkų keliams.

Skaičiuojama, kad dabar Lietuvoje veikia apie 1,2 tūkst. sodų bendrijų, jose yra beveik 230 tūkst. sklypų. 

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode