Parama dėkojame




Sprogimas

Diskutuojama apie atliekų ženklinimą piktogramomis pagal Šiaurės šalių pavyzdį

Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Aplinkos ministerija ir akcijos „Darom“ atstovai inicijuoja projektą dėl  Danijoje ir kitose Šiaurės šalyse veikiančios atliekų ženklinimo (piktogramų) sistemos pritaikymo galimybių Lietuvoje.

Kovo 17 d. projektas startavo ekspertų dirbtuvėmis, kurių metu diskutuota, kurios iš Šiaurės šalyse naudojamų piktogramų ir kaip galėtų būti pritaikytos Lietuvoje.

Danijoje nacionalinė atliekų ženklinimo piktogramomis sistema buvo sukurta 2016 m. Piktogramos skirtos tam tikrų spalvų kodais žymėti skirtingas atliekų kategorijas Šiuo metu piktogramų sistema naudojama daugumoje Danijos savivaldybių, taip pat Švedijoje, artimiausiu metu turėtų pradėti veikti Suomijoje, Norvegijoje ir Islandijoje.

Piktogramomis gali būti žymimi ne tik atliekų konteineriai, bet ir rinkai teikiamos pakuotės – simboliai užtikrina vizualinį ryšį tarp pakuotės, virtusios atliekomis,  ir atliekų konteinerio, vartotojui vizualizacija suteikia aiškumo, nebekyla papildomų klausimų, kaip teisingai išrūšiuoti atliekas.

Šiaurės šalys, diegdamos sistemą, konsultavosi su ekspertais, vykdytos apklausos, kuriose dalyvavo ne tik specialistai iš savivaldybių, atliekų tvarkymo bei perdirbimo centrų, verslo atstovai, taip pat buvo įsiklausyta ir į piliečių nuomonę. Šia bendradarbiavimo patirtimi remsimės ir Lietuvoje – bus inicijuotas diskusijos su ekspertais, planuojama atlikti ir plačiosios visuomenės apklausą.

Vienas pagrindinių piktogramos sistemos siekių – užtikrinti sklandžią komunikaciją tarp visų atliekų sektoriaus dalyvių – gamintojų ir importuotojų, savivaldybių, atliekų tvarkytojų ir visuomenės.

„Danijos pavyzdys rodo, kad tai ne tik įneša aiškumo, palengvina rūšiavimą, bet ir  didina pasitikėjimą atliekų tvarkytojais, kad rūšiuojant atliekas, jos iš tikrųjų pakartotinai naudojamos ar perdirbamos. Danų atstovai akcentuoja, kad pasitelkę bendrus simbolius ir spalvas galime suprasti vienas kitą be žodžių.“ – diskusijos metu kalbėjo akcijos „Darom“ komunikacijos projektų vadovė Toma Buivydaitė.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode