Sprogimas

R. Meilutytė: mokėti plaukti turėtų kiekvienas šalies pradinukas

Šiandien žinoma šalies plaukikė Rūta Meilutytė savo gimtajame mieste Kaune, „Girstučio“ sporto komplekso baseine, kartu su profesionaliais plaukimo treneriais vedė parodomąją plaukimo pamoką 24-iems antrų–trečių klasių moksleiviams. Šia pamoka siekiama atkreipti šalies gyventojų dėmesį, kad dar labai didelė dalis vaikų Lietuvoje nemoka plaukti, o sudaryti galimybes jiems to išmokti gali kiekvienas šalies gyventojas.

„Nuoširdžiai tikiu, kad mokėti plaukti turėtų kiekvienas šalies pradinukas, nes plaukimas – ne tik sportas, tai yra gyvybiškai svarbus įgūdis. Lietuvoje turime daug vandens telkinių, kuriuose vaikai turėtų maudytis jau mokėdami plaukti ir jausdamiesi vandenyje saugūs. O mokytis plaukti neabejotinai saugiausia baseine, kai prižiūri profesionalus plaukimo treneris“, – sakė šalies ir pasaulio moterų plaukimo rekordininkė, olimpinė čempionė Rūta Meilutytė.

„Girstučio“ sporto komplekso baseine R. Meilutytės su profesionaliais „Olympia“ klubo plaukimo treneriais, LPF partneriais, pati šoko į baseiną. Jos vesta pamoka buvo pirmoji daugumai joje dalyvavusių vaikų. Šioje pamokoje pirmiausia vaikams buvo padedama nugalėti vandens baimę, jie buvo supažindinti su bendrosiomis buvimo prie vandens ar lankymosi baseine taisyklėmis. Vandens nebijantys vaikai jau buvo mokomi plūduriuoti, be baimės panerti ir būti po vandeniu.

„Rūta tapo įkvėpimo šaltiniu ir pavyzdžiu visos Lietuvos jaunimui, o ypač – kauniečiams, nes tokia Lietuvą garsinanti sporto žvaigždė gimė būtent mūsų mieste. Pastebime, kad po Rūtos pergalės Londono olimpinėse žaidynėse plaukimu susidomėjo daugiau vaikų, tačiau tikrai ne visi norintieji turi tokias galimybes. Labai sveikintinas yra verslo įsitraukimas, padedant šalies institucijoms įgyvendinti tokias svarbias programas nacionaliniu mastu kaip vaikų mokymas plaukti“, – sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys ir dėkojo LPF, Rūtos Meilutytės labdaros ir paramos fondui bei „Maximai“ už pagirtiną bendradarbiavimo pavyzdį.

Nemokamas plaukimo pamokas dėl bendros R. Meilutytės labdaros ir paramos fondo, LPF ir „Maximos“ iniciatyvos 2016–2017 mokslo metais galės nemokamai lankyti papildomai apie 1200 šalies moksleivių. Dauguma reikiamų lėšų paaukota „Maxima“ pirkėjų, šiems parduotuvėse perkant specialiai pagamintas 1 euro paramą reiškiančias apyrankes. Tai reikšmingai pagerino bendrą LPF statistiką – iš viso šiemet plaukti mokysis 7400 pradinukų, tai 44 proc. daugiau nei pernai. Praėjusiais metais plaukimo pamokas lankė 4168 vaikai.

„Šiuo metu programoje dalyvauja 100 mokyklų iš 36-ių savivaldybių, nes kitose savivaldybėse nėra baseinų, o vežti moksleivius į kitus miestus kainuoja. Mūsų tikslas – kad bent po 18 nemokamų pamokų galėtų gauti visi šalies antraklasiai, o plaukimo programa būtų vykdoma 300 mokyklų 40-yje savivaldybių. Jų užtektų, kad tokio amžiaus vaikai išmoktų išsilaikyti vandens paviršiuje ir gebėtų taisyklingai nuplaukti bent 25 metrus. Tolimesnis siekis būtų – 32 nemokamos plaukimo pamokos kiekvienam šalies pradinukui“, – sako LPF viceprezidentė doc. dr. Ilona Zuozienė.

Sertifikuotą mokymo plaukti programą pradinių klasių mokiniams nuo 2009 m. LPF įgyvendina bendradarbiaudama su Kūno kultūros ir sporto departamentu, Švietimo ir mokslo ministerija ir mokyklomis. Programos esmė – dalis kūno kultūros pamokų yra skiriama plaukimo pratyboms, kad vaikai nemokamai įgytų pagrindinius plaukimo įgūdžius. Pagrindinis šios programos įgyvendinimo platesniu mastu šalyje trukdis – finansavimo trūkumas.

Paaukoti lėšų vaikų mokymo plaukti programai iki rugsėjo 19 d., parduotuvėse „Maxima“ ir „Barbora“ įsigyjant specialias „Myliu Lietuvą“ apyrankes arba paskambinę trumpaisiais numeriais 1890 (auka 1 euras) ir 1892 (auka 2 eurai). Daugiau sužinoti apie šią programą ir apie vykdomą iniciatyvą gyventojai gali sužinoti specialiai sukurtame tinklalapyje www.galiplaukti.lt.

„Šiuo metu mūsų pirkėjai visoje Lietuvoje jau nupirko beveik 110 tūkst. paramą LPF plaukimo programai reiškiančių apyrankių. Daugiausia jų, žinoma, įsigijo didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai. Vilniuje – apie 22 tūkst., Kaune – apie 15 tūkst., dar apie 10 tūkst. – Klaipėdoje. Surinktos lėšos bus skiriamos padengti baseinų nuomos, plaukimo trenerių darbo, transporto kaštus. Kiekvienas euras yra svarbus ir padės daugiau vaikų išmokti plaukti“, – prisidėti kvietė bendrovės „Maxima LT“ rinkodaros vadovė Kristina Mažeikytė.

Higienos instituto duomenys rodo, jog šių metų sausio–liepos mėnesiais Lietuvoje nuskendo jau 140 šalies gyventojų, 10 jų – nepilnamečiai, dar 4 – iki 19 m. amžiaus. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2015 m. nuskendo 146 žmonės. Dažniausios skendimo priežastys – savo plaukimo įgūdžių pervertinimas.

Lietuvos plaukimo federacijos ir prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu birželio mėnesį atliktas pirmasis Lietuvoje šalies gyventojų plaukimo įgūdžių tyrimas parodė, kad 82 proc. šalies gyventojų mano mokantys plaukti, pusė jų mano, kad plaukti moka ir jų vaikai. Tačiau iš tikrųjų pakankamus plaukimo įgūdžius turi, tai yra nuplaukti 400 m be sustojimo ir plūduriuoti 30 min. vandenyje, geba vos penktadalis (22 proc.) Lietuvos gyventojų.

„Maxima LT“ komunikacijos vadybininkas Justinas Petkus

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode